Oldal kiválasztása

Koronavirus: Češka je začela preverjati potnike, prispele v državo

Praga je v nedeljo začela s pregledom potnikov, prispelih na praško letališče, da se prepriča, ali morebiti kažejo znake obolenja s koronavirusom, torej s simptomi pljučnice, ki jih povzroči virus – je na svojem Facebook profilu objavil češki ministrski predsednik Andrej Babis.

Po informacijah premierja so na praškem letališču Vaclav Havel v pripravljenosti zdravniki, medicinsko osebje, strokovnjaki in gasilci, da bi v nujnem primeru lahko nudili potrebno pomoč.

Na letališču so potnikom na voljo vse informacije, ki jih obveščajo in seznanjajo o ravnanju, če se kdo počuti slabo, prav tako imajo ti ljudje možnost takojšnjega prvega pregleda, da se prepričajo, ali so se pri njih pojavili simptomi koronavirusa – piše Babis.

Do sedaj še ni bilo potrebno ukrepati, a scenarij je za vsak primer že napisan. »Če bodo na letalih pri katerem od potnikov zaznali sumljive znake, bodo na letališču brez odlašanja sprožili ukrepe, ki so načrtovani v položaju izredne pripravljenosti,« je v svojem obvestilu zapisal premier.

Vsak primer bodo na licu mesta takoj preiskali in osebo s sumom na bolezen zaprli v karanteno – je še dodal.

Natančnejše in podrobnejše informacije o zadevi je na popoldanski tiskovni konferenci v nedeljo podal minister za zdravje, Adam Vojtech. Minister je poudaril: to so preventivni ukrepi, za zdaj ne velja noben scenarij za nujne primere, saj je trenutno naš temeljni cilj, da povečamo stopnjo informiranosti potnikov, ki pridejo na Češko, ter da jih obvestimo o ravnanju v primeru sumljivih simptomov. Pregled potnikov poteka naključno in ne gre za splošno kontrolo.

Fotó: pixabay.com

Po informacijah Adama Vojtecha sta že v nedeljo dve osebi prosili za pregled, a zdravniki pri nobeni niso ugotovili znakov koronavirusa.

Na Češkem se koronavirus še ni pojavil, toda en češki državljan je na zdravljenju simptomov koronavirusa v vietnamskem Danangu. Po mnenju ministra bodo tudi pri njem preiskave pokazale negativni rezultat. Adam Vojtech trdi, da so infekcijski oddelki čeških bolnišnic v stalni pripravljenosti.

»Situacije nikakor ne podcenjujemo, tudi strokovnjaki za higieno so intenzivno vpeti,« je minister zabeležil na družabnem mikroblog portalu Twitter.

»Ni vzrokov za skrb,« je minister zatrdil tudi novinarjem in dodal: ukrepi Češke so skladni s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

»Pripravljeni smo, epidemija SARS pred 17 leti nam je bila v poduk,« je za internetni portal iDnes izjavila Eva Gottwaldová, zdravnica
državnega inštituta za javno zdravje. Pripomnila je: ni vzroka za preplah.

Dnevni časnik Pravo je v soboto pisal o tem, da so na morebitni izbruh koronavirusa poleg civilnih zdravstvenih organizacij pripravljeni tudi vojaški strokovnjaki za zdravje. Vojska ima v Techoninu, ob vznožju gorovja Orlické hory, ki se nahaja severovzhodno od Prage, specializirano bolnišnico za zdravljenje nalezljivih bolezni. Po mnenju Magdalene Dvorákove, tiskovne predstavnice generalštaba češke vojske, bo bolnišnica v nujnem primeru v 12 urah pripravljena na delovanje.