Oldal kiválasztása

Komaj imate čas, da pospravite? Tako bo preproga vedno čista!

Delate do poznega popoldneva in po tem bi morali začeti s čiščenjem. Z nekaj triki lahko vsaj nekaj minut poskrbite, da bo preproga čista.

Preproga je ena izmed kritičnih točk v stanovanju. Po eni strani zato, ker se je enostavno umazati, na drugi strani pa zato, ker imamo dober razlog, da jo čistimo, če ne želimo širiti umazanije po stanovanju. Poleg tega so drage preproge bolj trpežne in seveda lepše, če jih ne pustimo umazane. Brez ustrezne nege hitro izgubijo barvo in začnejo bledeti.

Toda kako pogosto morate očistiti preprogo? To je odvisno od številnih dejavnikov, na primer, koliko jih živi v družini ali imajo hišnega ljubljenčka doma. V povprečju bi morali porabiti pol ure na vsaka dva do tri tedne. Če pa se nekaj razlije, madež čim prej odstranite, ne pustite, da se posuši.

Najprej odložite pohištvo na stran, da dobite dostop do vseh delov preproge. Preprosto temeljito krtačite preprogo, da odstranite odvečni prah. Če jih obarvate, odstranite madeže z odstranjevalcem madežev, priporočenim na preprogi. Vsega vam ni treba storiti ročno, hitro lahko dobite dober sesalnik – še bolje, če imate doma čistilo za preproge ali oblazinjenje, lahko brez njega opravite temeljito čiščenje. Če odstranjevalca madežev ni, je lahko tudi mešanica detergenta in vode, brizgnite po preprogi in drgnite z vlažno gobo, kis pa odstranjuje tudi različne madeže, kot so madeži na hrani in sadnem soku.

Fotó: pixabay.com

En rob preproge je vedno izpostavljen večji pramen od drugega. Seveda si ti deli zaslužijo dodatno čiščenje. Z mokro krtačo drgnite po tako obarvanih, obrabljenih področjih. Ne uporabljajte preveč vode in po čiščenju temeljito namočite vlago, da preproga ne postane plesen. Dobro je, da preprogo občasno zasukate, tako da ima vsak kotiček enako stopnjo obrabe.

Dobro je, da preprogo za nekaj časa postavite na teraso ali na vrt. Sončna svetloba ubija bakterije in odstranjuje tudi slab vonj. Po 1-2 urah preprogo obrnite in 1-2 uri sončite na drugi strani. Pazite, da predolgo ne preživite na vročem soncu, da barva ne bi zbledela. Če živite v vrtni hiši, lahko preprogo očistite zunaj, da boste imeli več prostora zanjo in da stanovanja ne boste prašili.