Oldal kiválasztása
News

Kitajski znanstvenik je bil obsojen zaradi genske manipulacije

Znanstvenik, katerega raziskave so privedle do rojstva gensko spremenjenih dvojčkov, je bil lani obsojen na tri leta zapora in tri milijone denarne kazni (127 milijonov forintev).

Ho Chi An-Chiang, nekdanji raziskovalec južne univerze za znanost in tehnologijo v Shenzhenu, je novembra na znanstveni konferenci v Hong Kongu napovedal rojstvo dvojčka, katerega člane so z genetskimi škarjami odstranili gene, da bi bili odporni proti virusu virusa HIV.

Njegova objava je v znanstvenem svetu povzročila ogromno ogorčenja, saj so kitajski in tuji strokovnjaki posredovanje obsodili iz etičnih in zdravstvenih razlogov. Pristojni kitajski organ je znanstveniku, ki sodeluje pri ustvarjanju gensko inženirskega dvojčka, takoj odredil prekinitev vseh raziskav, univerza pa mu je odpovedala zaposlitev.

Glede na preiskavo primera so znanstveniki in sodelavci v Shenzhenu zaposlili prostovoljce za študijo z lažnimi preskusnimi dokumenti etike. Sodelovalo je osem parov, vsi so bili HIV pozitivni, medtem ko ženske niso bile okužene. Poleg dvojčka se je po nezakonitem postopku rodil še en gensko inženirski dojenček. Po objavi rezultatov Ho-jeve raziskave so znanstveniki dejali, da ni treba genskega inženiringa, da bi preprečili prenos virusa HIV z očeta na otroka.

Sodišče je v ponedeljek povedalo, da sta bila vodja preiskave Ho Ši Minh in dva njegova sodelavca obsojena zaradi nezakonite medicinske prakse. Eden od dveh drugih strokovnjakov, vključenih v raziskavo, je bil obsojen na dve leti zapora in milijon juanov denarne kazni (42 milijonov forintov), drugi pa je prejel dveletno pogojno zaporno kazen in 500.000 juanov (21 milijonov forintov). Po razsodbi trije raziskovalci niso bili usposobljeni za izvajanje medicine in so namerno kršili kitajska pravila in etične smernice. Na sojenju so vsi trije obtoženi priznali krivdo.

Fotó: pixabay.com

Pripombe drugih strokovnjakov so jasne: eksperimenta v Shenzhenu morda ne bomo imenovali za uspeh, saj gensko inženirski otroci vse življenje morda niso odporni na virus HIV in ni mogoče predvideti, kakšne druge mutacije bi zarodek lahko povzročil – piše MTI.