Oldal kiválasztása

Kitajska pravi, da je koronavirus pobegnil iz ameriškega laboratorija

Diplomatsko dajanje in prejemanje med Kitajsko in Ameriko se je začelo, potem ko je Joe Biden dal navodila, naj odkrije izvor epidemije koronavirusa.

Peking je Washingtonu očital, da je za izvajanje političnega pritiska uporabil raziskave o izvoru koronavirusa Sars-Cov-2, ki je odgovoren za epidemijo, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden 90-dnevni ultimat zveznim obveščevalnim službam zagotovil zanesljive in konkretne odgovore o izvoru. Russia Today – je ruski novičarski portal v angleškem jeziku.

„Podvojite njihova prizadevanja, da bi ugotovili, od kod prihaja koronavirus. Verjetna sta dva scenarija, eden bolj verjeten kot drugi, vendar imata oba nizko ali srednje zaupanje v inteligenco” -je dejal Biden, na katerega so se topovi kitajske diplomacije takoj aktivirali.

Chao Li-chien, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, je v četrtek zjutraj pozval ZDA, naj raje razmišljajo o svoji vlogi v pandemiji, namesto da bi jo usmerile na druge. In preštejte 33 milijonov okužb s koronavirusom, registriranih v državi, in 600.000 ljudi, ki so umrli zaradi bolezni Covid-19.

„Kako čista je ameriška vest? V Ameriko, ki na svojem ozemlju upravlja več kot 200 bioloških laboratorijev. Koliko in koliko skrivnosti je lahko v teh laboratorijih? „
-je dejal tuji tiskovni predstavnik, ki je v svojem govoru izpostavil laboratorij Fort Detrick, ki ga upravlja ameriška vojska, na katerega ime je mogoče povezati več incidentov, ki so postali znani.

Chao Li-chien, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Trdnjava Detrick na severu Marylanda je bila nekoč središče programa obrambnega ministrstva za obrambo (Pentagon) za bioorožje, danes pa dom številnih zveznih agencij, ki se osredotočajo na raziskave najsmrtonosnejših nalezljivih bolezni na svetu, vključno z noricami, antraksom in ebolo.

Raziskovalni kompleks na 800 hektarjev je bilo treba v zadnjih desetletjih večkrat ustaviti. Največji tovrstni incident se je zgodil leta 2009, ko je bilo razkrito, da je Vojaški inštitut za raziskovanje nalezljivih bolezni (USAMRIID) tu shranjeval nevarne bakterije in viruse, ki niso bili vključeni v uradno dokumentacijo.

Oktobra 2019 je prišlo tudi do večje zaustavitve, potem ko je ameriški epidemiološki center (CDC) ugotovil, da je laboratorij z neustreznimi varnostnimi ukrepi odlagal nevarne odpadke.

Biološki laboratorij Fort Detrick. Po navedbah Kitajske bi lahko koronavirus pobegnil tudi od tu.

Chao Li-chien je menil, da ZDA “ne zanimajo dejstva in resnica”, nato pa je na referenčni ravni dejal, da je koronavirus pobegnil iz ameriškega laboratorija ali ga je ameriška vojska v Wuhan vlekla.

Vendar je tiskovni predstavnik poudaril, da bo Kitajska, če bodo ZDA Pakinga povabile k sodelovanju v obsežni preiskavi, prosila ZDA, da dovolijo mednarodna testiranja v laboratorijih na svojem ozemlju.

Kot je ripost že poročal, so ameriški politiki in znanstvena skupnost vse bolj nagnjeni k umetnemu ustvarjanju nove vrste koronavirusa. Republikanski člani obveščevalnega odbora ameriške zvezne zakonodaje so dejali, da razpoložljivi dokazi kažejo, da je bila nova vrsta koronavirusa sproščena z inštituta za virusologijo Wuhan, zato je bil kabinet pod vodstvom Joeja Bidena pozvan k pritisku na Kitajsko ravni in pozivajo k popolni preiskavi, da

ilustracija
Fotó: pixabay.com

se natančno določi vir pandemije.

V začetku tega meseca je 18 virologov, mikrobiologov in epidemiologov objavilo odprto pismo v spletni izdaji znane znanstvene revije Science, v katerem je kategorično navedlo, da je koronavirus Sars-Cov-2, odgovoren za pandemijo virusa Wuhan, „sposoben preživeti”. pobegnil z Inštituta (WIV).