Oldal kiválasztása

Kdaj je treba otroka peljati na Covid test?

Če otroka pošljejo iz šole zaradi nekaterih respiratornih simptomov, še ne pomeni, da je bil ujet z okužbo s koronavirusom. Kdaj pa je vredno zaprositi za test?

Ne glede na to, koliko se šole in vrtci trudijo spoštovati epidemiološke predpise, ni mogoče popolnoma izključiti, da bo otrok okužen z virusom. Poleg tega otroka zdaj pošljejo domov iz šole z najblažjim dihalnim simptomom. Kako pa veste, ali simptome povzroča koronavirus? Kdaj preizkusiti svojega otroka:

Najpogostejši simptomi okužbe s koronavirusom pri otrocih so vročina, kašelj, težko dihanje ter motnje ali popolna izguba vonja in okusa. Izkušnje pa kažejo, da se ti simptomi pojavijo le v približno polovici dokazanih primerov. V tretjini primerov so opozorilni simptomi slabost, bruhanje, driska, šibkost, letargija, glavobol, bolečine v mišicah in mrzlica.

Če se pri vašem otroku pojavijo kakršni koli simptomi, pokličite svojega zdravnika, ki bo odločil, ali je potreben osebni pregled ali, če se vam zdi primerno, naročite test za koronavirus. V tem primeru to vzorčenje opravi reševalna služba, test pa je brezplačen.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Okužba s koronavirusom se v otroštvu pogosto pojavi asimptomatsko. Otrok, ki ne kaže simptomov, vendar je prišel v stik s potrjeno okužbo s koronavirusom (na primer sošolec je postal koronavirus), je običajno v karanteni. Ali je treba preizkusiti. odloča tudi splošni zdravnik, medtem ko o ukrepih, ki bodo uvedeni v šoli, odloča Urad za šolstvo. Če vaš zdravnik splošne medicine ne naroči testa, vendar želite natančno vedeti, kakšna je situacija, lahko v tem primeru zahtevate zasebni test v zasebni zdravstveni ustanovi.