Oldal kiválasztása

Kamion terorist je v Nemčijo prispel kot begunec

Ni minilo niti teden dni od štirih terorističnih smrti v Parizu, sirski migrantski tovornjak je v ponedeljek zvečer na tovornjak, ki je na rdečo luč čakal na rdečo luč, odpeljal v nemški Limburg. Počilo je sedem avtomobilov, devet pa je bilo ranjenih, ena žrtev pa je bila s smrtno nevarnimi poškodbami odpeljana v bolnišnico.

Nemške oblasti so uradno potrdile, da je v Limburgu teroriziran 32-letni sirijski državljan. Po razpoložljivih informacijah je moški v državo prispel leta 2015, sredi velike migracijske krize, brez pregledov. Migrantu je bil leta 2016 odobren omejen azil, vendar njegovo presejanje ni razkrilo nobenih ekstremnih stališč. Največje prodajani nemški dnevnik Bild je poročal, da je migrant v ponedeljek večkrat ukradel tovornjak, vendar šele po poskusu večkrat zvečer. Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je bila v policijski zbirki podatkov že prej storilec, ne pa islamist.

Kot poroča notranji vir, je bila tožba vložena že prej, ker je prijela 16-letno dekle in bila v nasprotju z zakonom zaradi nasilnega kriminala in preprodaje mamil.

Tako se je zgodilo

Uradne informacije, ki so bile objavljene do zaprtja, natančno opisujejo, kako je prišlo do atentata. Prebežnik je v zgodnjih urah ponedeljka zvečer voznika tovornjaka tovornjakov potegnil iz voznikove kabine, nato pa ob 17:20 zapeljal vanj in potisnil sedem avtomobilov drug na drugega. V napadu je bilo poškodovanih devet ljudi, enega pa še vedno zdravijo življenjsko nevarni zdravniki. Med poškodovanimi je tudi sam storilec, ki so priče povedale, da je po trčenju izstopil iz tovornjaka in sedel nekaj metrov stran. Moški nos je močno krvavel, hlače pa so mu bile na več mestih raztrgane. Mnogi na prizorišču so poročali, da se je migrant obnašal, kot da je pod vplivom mamil.

Fotó: pixabay.com

Drugi so tudi slišali, da je 32-letni moški živel Alaha, medtem ko so nehoti opazovalci poskušali pomagati ranjencem.

Dva teroristična napada v enem tednu

V Franciji je izbruhnil velik politični škandal, potem ko so v pariški policijski postaji umrli štirje ljudje. Francoski notranji minister je skušal prikriti, da za atentatom stoji islamistični teroristični napad. Vendar so novinarji pricurljali, da je 45-letni Mickael Harpon, ki dela v policiji, s svojimi skrajne islamističnimi stališči sodeloval s kolegi. Skoraj nepredstavljivo je, da bi moral ostati v policijski postaji, kjer opažajo tako imenovane skrajne in nevarne islamiste. Harpont je bil zaradi svojih skrajnih izjav že večkrat obsojen. Aretirana je tudi žena umorjenega storilca. Izkazalo se je, da je moški že zjutraj po napadu svoji ženi sporočil, da je kupil keramični nož, ki ga detektor kovin ne bo signaliziral na policijski postaji. Muslimanka maroškega porekla je zapisala le:

Samo Allah vam lahko sodi nad tabo!

Tako je vedela, kaj namerava storiti njen mož, vendar ni nikogar obvestila. Oblasti so našle tudi prejšnjo objavo na moški Facebook strani, kjer imam govori o tem, da je samo živ, da bi umrl za islam.