Oldal kiválasztása

Kalorična dieta je stvar preteklosti: s to novo metodo ženske hujšajo

Ste naveličani računanja kalorij? Tega ne občudujemo, zato prikazujemo veliko bolj učinkovito in veliko lažje sledimo dieti, ki je še bolj zdrava.

Profesionalni športniki že dolgo računajo na makronutriente, namesto na kalorije, da bodo shujšali: opazovali, koliko beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob zaužijejo. Seveda se veliko od teh pojavlja v večini živil, vendar nekatera živila sodijo v kategorijo, ki ima največ makrohranil. Torej piščanec spada v kategorijo beljakovin, čeprav vsebuje maščobe, krompir pa ogljikove hidrate, čeprav vsebuje malo beljakovin. Prebava beljakovin zahteva največ energije in je dolgo nasičena, zato je to najboljša dieta, ki jo lahko izgubite.

Makro dieta velja za boljšo od štetja kalorij, ker sledi vsebnosti hranil v hrani, torej kakovosti hrane. Na primer, rezina belega kruha ima enako količino kalorij kot rezina polnozrnatega kruha, vendar ima veliko večjo vsebnost hranil in počasnejši dvig glukoze v krvi, zato je velika razlika.

Če sledite načelom prehrane, potem je celotna stvar precej preprosta. Če pa si zastavite posebne cilje, kot je zaužitje določene količine beljakovin z vsakim obrokom, je to žal treba upoštevati. AMPAK v resnici je kot uganka, v katero sestavite vzorec zdravih hranil iz različnih hranilnih snovi.

Fotó: pixabay.com

Teoretično vam lahko ta dieta hitro pomaga, da se znebite presežka – v praksi pa je dobro biti pozoren na svoje odmerke, saj če boste pretiravali, boste gotovo pridobili na teži.

Hitrost vnosa različnih hranilnih snovi v telo je odvisna od starosti, velikosti oblačil in od tega, kako aktivni ste. Pri športnikih je razmerje drugačno kot pri sedečem načinu življenja.

Na splošno je vredno začeti s temi razmerji

Če vadite eno uro ali manj na dan, potrebujete 30% beljakovin, 30% maščobe, 40% ogljikovih hidratov. Če telovadite 1-2 ure na dan: 30% beljakovin, 25% maščobe, 45% ogljikovih hidratov.

Če telovadite več kot 2 uri na dan, boste potrebovali športni dietetik, da boste razvili svojo prilagojeno prehrano.

 

Na voljo je veliko računalniških programov in aplikacij za izračun vaših potreb (npr. kaloriabazis.hu, MyMacros + itd.).

Kot primer, ženska, ki večino dni v tednu telovadi pol ure na dan in potrebuje 1.500 kalorij na dan, potrebuje 150 gramov ogljikovih hidratov, 112 gramov beljakovin in 50 gramov maščob na dan.

Če se ne želite ukvarjati z računalništvom in aplikacijami, zaupajte svojemu pogledu: četrtino svojega krožnika postavite na pusto vir beljakovin, še četrtino na polnozrnata žita in škrobno zelenjavo (kot sladki krompir), preostanek pa napolnite z zelenjavo štetje). Vse, kar potrebujete, je malo maščobe (na primer preliv z olivnim oljem ali malo olja, ki se uporablja za praženje piščanca) in končali ste. Če ste še vedno lačni, pojejte nekaj dodatne zelenjave – vendar ne pozabite ohraniti obrokov v razumnih mejah!