Oldal kiválasztása

Kako preživeti Covid-test brez travme?

Za ugotavljanje okužbe s koronavirusom se uporabljajo testi PCR. V zvezi z njim kroži kar nekaj nasprotujočih so govoric. Nekateri pravijo, da je odvzem brisa le drobna, žgečkljiva nevšečnost, drugi spet širijo grozljivke v zvezi s tem. In kaj je resnica? Kako si lahko ta postopek naredimo znosnejši?

Odvzem vzorca za test PCR poteka iz nosu in žrela – nadležnejše je jemanje brisa iz nosu, saj nikomur ni prijetno, ko mu globoko v nos potisnejo z vato obloženo dolgo paličico in jo na koncu še zavrtijo. Za nameček se paličica za odvzem vzorca dotakne mest, ki so običajno nedotaknjena.

V kolikšni meri je kateremu posamezniku ta način odvzema vzorca neprijeten, je zelo različno. Nekateri omenjajo le rahlo ščegetanje, drugi se na dolgo in široko pritožujejo in zgražajo. V vsakem primeru se lahko zamislimo: nekatere niti maske ne motijo, spet drugi bi raje priznali vse svoje grehe, kot si nadeli in nosili masko. Ljudje torej ene in iste neprijetnosti dojemamo in doživljamo na zelo različne načine. Nikol se ne ve, v katero skupino bomo padli.

Dobro je vedeti, da ta cel postopek ni daljši od 15–30 sekund. Preden bi se ustrašili pred odvzemom vzorca, je koristno imeti v mislih, da dalj časa v nobenem primeru ne bo postopek trajal, četudi se bo uresničil najslabši scenarij. Nekomu je že ta misel dovolj, da zbere pogum. Spet drugim pomaga, da med odvzemom pomislijo na povsem druge stvari ali se osredotočijo na dihanje – v takih primerih je dobro dihati čez usta.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne splača se preveč razmišljati o testu, zlasti se ne splača vnaprej obremenjevati z grozotami. Lahko pa imamo načrt, tega skoraj moramo imeti. Na primer da je ta postopek potreben, da bo rezultat testa natančen in da zaradi površno odvzetega vzorca ne bodo pravi rezultati. Imejmo v zavesti, da so tudi zdravstveni delavci lahko utrujeni, tudi njim je skafander neprijeten. Če boste vzpostavili komunikacijo z njimi, se boste tako vi kot oni bolj sproščeno počutili. Pogumno postavljajte vprašanja in če si česa želite, naj vam ne bo neprijetno, to vljudno tudi sporočiti. Pazite le na eno stvar: kolikor mogoče držite glavo teh 15–30 sekund nepremično.

Domov grede, če je le možno, ne zavijte v kavarno, ker če ste potencialno okuženi, je najbolje, da se zadržujete čim manj časa med ljudmi. Raje si doma pripravite kakšno dobroto. To vam bo teknilo, saj pred odvzemom ne smete jesti. Naj vas ne preseneti, če vam bo nekoliko teklo iz nosu ali če boste še nekaj časa čutili pikajočo omrtvičenost zadaj v nosu.

Otoke je še posebej strah testov. Tudi v njihovem primeru se s komunikacijo razblini marsikateri strah. Še pred testom jim je potrebno razložiti, čemu je potrebno opraviti odvzem vzorca, kaj bo natančno sledilo in zakaj jemljejo vzorce na ta način. Poskusite lahko, kako smo pol minute nepremično tiho – vmes jim zapojte katero od otroških pesmi, da mu bo minevanje časa bolj razumljivo.

Med odvzemom vzorca naj otrok sedi v naročju starša, kot mu je najudobneje. Glavo mu pridržimo le toliko, kot je potrebno, ni potrebno takoj močno držati, saj s tem vzbujamo le paniko. Tudi tu lahko prepevate pesmi, ki ste jih peli doma. Otrokova pozornost se lahko preusmeri udi s pravljico ali igračo, ki jo ima v rokah. Če ga je strah pred medicinskimi sestrami ali zdravniki, oblečenimi v čudo opravo, mu predstavite nekoliko drugačno pojasnilo: tudi v tem primeru vžgejo zgodbe o preoblečenih junakih, transformerijih, robotih. Na koncu naj nagrada za junaško prenašanje bolečin ne izostane!