Oldal kiválasztása

KAKO PREPREČITI, DA VAŠA SVEŽE ZASAJENA SADNA DREVJE ŽVEČIJO ZAJCI IN JELENI

Jesen je čas za sajenje sadnega drevja, vendar bo vaš trud zlahka propadel, če ga bodo pozimi uničili zajci in srne. Zaščita sadik pred divjadjo je pomembna naloga na vrtu, zlasti pred zmrzali. Pokažemo vam, kako odgnati štirinožne obiskovalce!

Zajci in srne lahko naredijo veliko škode, če zaidejo na vrt, drevesa pa so najbolj ogrožena v zimskih mesecih. Zato je zelo pomembno, da sadike zavarujemo pred divjadjo, saj lahko v nasprotnem primeru do pomladi propadejo tudi vsa vaša na novo posajena drevesa. Zajci zelo radi glodajo lubje, sploh kadar pozimi ne najdejo druge hrane, največ škode pa spomladi naredijo jeleni, ko se z rogovjem drgnejo ob drevesa (to ne pomeni, da dreves pozimi ne žvečijo). , vendar). Postavitev ograje okoli parcele stane veliko denarja, zato se morate, če za to nimate možnosti, pred škodo divjadi zaščititi na drug način. Zaščita drevesnih sadik pred divjadjo mora biti izvedena pred nastopom večjih zmrzali; tako da na srečo nisi prepozen.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zaščitna mreža je dovolj proti zajcem

Če je ograja, lahko zajci še pridejo na parcelo, saj se lahko celo vkopljejo, če pa je špranja, lahko najdejo pot tudi do vaših sadik. Zelo radi žvečijo debla mladih dreves s tankim lubjem, radi pa tudi odvržejo trse. Če je lubje drevesa preveč poškodovano, se kroženje sokov ustavi in rastlina se posuši; vendar stanje ni boljše niti, če ga zajec le malo prežveči, saj tako povzročitelji lažje pridejo v sočni obtok. Na srečo je za preprečevanje uničenja zajcev dovolj močna plastična zaščitna mreža: z njo obdajte deblo mladike in tako preprečite žvečenje.

Pred srnjadjo je potrebna resnejša zaščita

Drugače pa je pri jelenjadi, ki povzroča veliko večjo škodo kot zajci, zato pri njih plastična mreža ne zadošča: obdati je treba celotno drevo. Najlažji način je, da podremo štiri količke in mednje napnemo žično ali plastično mrežo. Pazite, da mreža ne bo preblizu drevesa, saj tako jelenjad zagotovo ne bo dosegla mladike, in naj bo čim višja: okoli 120-150 cm bo zagotovo zaščitilo vaša drevesca.

Domače metode ne delujejo vedno

Na internetu je veliko domačih praks, vendar ni gotovo, da se z njimi splača eksperimentirati, saj lahko divje živali, če katera ne deluje, naredijo škodo na vrtu. Eden od predlogov je, da med in okoli sadnega drevja potresemo človeške lase, da vonj odžene divje živali. Tisti, ki so metodo že preizkusili, pravijo, da res deluje nekaj časa, a rezultat ni trajen in odžene le jelene, ne pa zajcev. Nekateri prisegajo na LED lučko na sončno energijo, ki se prižge, ko se premikajo: jeleni se utripajoče luči prestrašijo in se izogibajo vratom – a se čez nekaj časa navadijo. Enako velja za zvočne rešitve.