Oldal kiválasztása

„Kaj pa, če v mesto enkrat odide deset tisoč migrantov?"

Nemški politik svobodne demokracije je obiskal grški otok Lezbos, da bi se prepričal o krizi, ki jo je povzročila migracijska kriza. Mnenje poslanca je uničujoče in pravi, da so razmere blizu eksplozije.

Nemški konservativni časnik Welt je z nemškim politikom Konstantinom Kuhlejem intervjuval o vrnitvi z lezbijskega otoka v Grčiji. Statistični podatki kažejo, da je Lesbos najbolj prizadela migracijska kriza po Evropi. Kuhle je z osebjem Welt delil svoje osebne izkušnje.

Razmere v Lesvosu se iz dneva v dan slabšajo. Na lastne oči smo videli dva tisoč migrantov, ki zapustijo tabor na otoku in se odpravijo v bližnje veliko mesto. Tam me ljudje vprašajo, kaj se bo zgodilo, ko deset tisoč odide enkrat. Kdo jih bo varoval? Vprašljivo je, ali bi solzivec in policijski helikopter lahko ustavili takšno maso. Priseljenci in avtohtoni prebivalci niso dobro odstreli. Evropska unija mora nekaj storiti
Navaja politiko svobodne demokracije. Po Kuhlejevih besedah kriminalne združbe ponoči hodijo po ulicah, domačini pa vse opozarjajo, naj ne zapustijo svojih domov. Čez dan pogled smrdi, otroci, ki se igrajo z očmi, in ljudje, ki kuhajo na odprtem ognju, šokirajo tiste, ki gredo mimo. Kuhle meni, da vlada nima dovolj zmogljivosti, da bi popravila razmere na otoku.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vsi so zasedeni z novimi prihodi. Samo januarja je več kot 2000 doseglo grške otoke. Za primerjavo so grški organi od marca 2016 imeli pribl. toliko zavrnjenih prosilcev za azil je bilo skupaj vrnjenih v Turčijo -razložil politik. Mimogrede, v Nemčiji obstaja dogovor med levičarskimi politiki, da mora nekaj migrantov brez spremstva v Grčiji sprejeti nemška vlada. Vendar kritiki ideje opozarjajo, da bodo davkoplačevalci za mladoletnika prejemali najmanj 50.000 eurov (17 mlijonov forintov) na leto.