Oldal kiválasztása

Joe Biden je prepovedal uporabo izraza ilegalni migrant za ilegalne migrante

78-letni ameriški predsednik pričakuje veliko bolj »sprejemljivo izražanje« od vladnih agencij, kot je bil običaj do sedaj.

Zaposlenim Urada za domovinsko varnost (United States Department of Homeland Security), ki je neposredno pod nadzorom Joea Bidena, je prepovedal uporabo besednih zvez „illegal alien” (ilegalni tujec, nezakoniti migrant) in „assimilation” (asimilacija) – je pricurljalo iz elektronske pošte ministrstva, ki se je znašla v lasti novičarskega portala Axios, ki so ga ustanovili novinarji Politica.

Pošiljatelj omenjenih elektronskih sporočil je direktor Službe za državljanstvo in priseljevanje Združenih držav Amerike (USCIS), Tracy Renaud, ki je, sklicujoč se na zvezni zakon o priseljevanju, naprosil zaposlene, da uporabljajo „sprejemljivejše, bolj tolerantno besedišče, ko gre za zadeve informativnega značaja kampanje in notranjih dokumentov agencije ter v splošni komunikaciji z javnostjo.”

V pismu je Renauld podal tudi konkretne predloge, kako bi se dalo komunikacijo zvezne agencije preobraziti in na novo formulirati v bolj blago. Za poimenovanje oseb, ki se nezakonito zadržujejo v Združenih državah Amerike, je predlagal izraz „undocumented noncitizen” (nezavedeni nedržavljan) oziroma „undocumented individual” (nedokumentirana oseba) namesto izraza, ki je bil do sedaj v veljavi in uporabi, in sicer „illegal alien” (ilegalni tujec, ilegalni migrant). Poleg tega predlaga izraz „integration” (integracija) ali „civic integration” (državljanska i ntegracija) namesto „assimilation” (asimilacija).

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Breitbart je konec januarja poročal, da bodo pod vodstvom predstavnika spodnjega doma zveznega zakonodajnega telesa, špansko govorečega Joaquina Castra, ki zastopa Texas, demokrati kmalu predložili osnutek zakonskega predloga, da naj bi bila uporaba izraza „illegal alien” (ilegalni tujec, nezakoniti migrant) prepovedana v komunikaciji uradnih organov vlade. Osnutek zakona naj bi predstavniški dom in senat z demokratsko večino sprejel.

Prizadevanja za sprejemljivejše besedišče zvezne vladne agencije so se začela takoj, ko je Joe Biden zasedel svoj položaj v pisarni. Demokratski predsednik je že prvi teden svojega predsednikovanja Zvezno agencijo za carino in zaščito meje (ICE), katere naloga je izvrševanje zveznih zakonov, ki zadevajo priseljevanje, pozval, da se izogibajo rabi izraza „illegal alien” (ilegalni zujec, nezakoniti migrant).