Oldal kiválasztása

Je zelenjava nekoliko usahla? Tako jo lahko uporabite in je ne vržete proč.

Ste opravili nakup za cel teden in ugotovili, da je nekaj zelenjave in sadja že prestopilo prag svežine? Kljub temu ni potrebno vsega vreči proč. Na mizo lahko postavite okusno kosilo, večerjo ali desert, če boste poskušali rešiti ostanke. Predstavljamo vam nekaj trikov.

Zelene začimbe: pripravite pesto.
Če vam ostane šopek peteršilja, bazilika ali celo listi redkvice ali nekaj brokolija – nemudoma lahko vse skupaj daste v kuhinjski robot, posolite in dodate česen, nekaj kapljic oljčnega olja, nekaj smrekovih semen, orehov, mandljev (kar najdete v shrambi), da lahko pripravite zdravi pesto, ki ga lahko jeste k testeninam ali popečenemu kruhu.

So banane prezrele: pecivo in mešalec
Rjave banane lahko brez obotavljanja daste v mešalec, jim dodate malo mleka; lahko pa pripravite tudi mafine ali bananin kruh oziroma palačinke z banano.

Paradižnik: omaka za testo
Paradižnik, ki postaja mehak, bo na novo zaživel v italijanski polivki za testenine: paradižnik namočite v vročo vodo, ga olupite, zmešajte v mešalcu in skuhajte tako, da mu dodate sol, poper in začimbe.

Jabolka: jabolčna čežana ali pečena jabolka
Nagubana jabolka lahko podobno kot banane zmešate v mešalcu, druga možnost je kuhanje jabolk na zmernem ognju z dodatkom cimeta in sladkorja. Tako nastane čežana, ki je splošno uporabna. Lahko se odločite tudi za to, da jabolka narežete na kocke in jih popečete na maslu. Z dodatkom cimeta lahko pripravite tudi desert.

Jagodičevje: hitra marmelada
Če ste odmrznili jagodičevje in niste vsega porabili, ne zavrzite ostankov. Zmešajte jih s sokom limone in sladkorjem oziroma sladilom in vse skupaj že lahko namažete na kruh namesto marmelade.

Zelenjava: kremna juha
Iz nekoliko omehčane zelenjave skuhajte kremno juho: izbiro omejuje le vaša domišljija in zelenjava, ki jo imate na razpolago doma. Iz posušenega kruha pa lahko pripravite krušne kocke za okrasitev juhe.

ilsutracija
Fotó: pixabay.com

Ostanki sadja in zelenjave: mešalec
Smuti je prava pijača za reševanje ostankov, ker vanj lahko zmešate karkoli. Poleg tradicionalnih sadnih smutijev lahko pripravite zelene napitke iz ostankov solate, špinače, kumar ter dodate nekaj koškov sadja.

Katerokoli sadje: sadno pecivo
Sadni piškoti, vmešano testo ter sadne torte lahko pripravite iz katerekoli vrste sadja. Če pa zmešate sadje, lahko v kombinaciji s pudingom ali vanilijevo kremo v kozarcu pripravite večplastno sadno kupo.