Oldal kiválasztása

Je kečap in majonezo res potrebno hraniti v hladilniku?

Kam daste načeto hrano: v hladilnik ali enostavno pustite na kuhinjskem pultu? Seznanjamo vas, kaj kam sodi!

Kečap vsebuje kislino in je dokaj kompaktna zadeva, torej je lahko mesec dni odprt in ne bo nič narobe – je pa kljub temu bolje, da ga damo v hladilnik. Nekatere znamke namreč niso dovolj kisle, zato se lahko razmnožijo bakterije. Glede na to, da ne nakupujemo z lističi za merjenje vrednosti PH, je bolj varno vso hrano imeti v hladilniku, tudi doma vkuhano paradižnikovo mezgo. Hladilnik pomaga ohraniti tako barvo kot okus.

Gorčica: dajte v hladilnik
Tudi gorčica vsebuje kislino, zato hlajenje ni najpomembnejše, kljub temu ima pozitivne učinke, npr. v hladilniku se bo rok enega meseca podaljšal za večkrat in gorčica se niti posušila se ne bo.

Majoneza: dajte v hladilnik
Majoneza vsebuje jajca, ki se hitro kvarijo, zato mora biti v hladilniku.

Marmelada in džem: odvisno
Tudi te zadeve se splača imeti na hladnem, toda če jih bomo porabili v dnevu ali dveh, ni izrecne potrebe, saj živilo nima časa, da bi splesnelo.

Maslo: odvisno
Kratek čas ga lahko imamo na kuhinjskem pultu, a če ga ne bomo porabili v nekaj dneh, je priporočljivo maslo hraniti na hladnem. Če maslo pustimo na pultu, ga vzemimo iz papirja in dajmo v posodo s pokrovom in čim prej, v največ dveh tednih, porabimo.

Kis: lahko ostane na pultu
Kis ima veliko kisline, taka kemijska struktura ne odgovarja mikroorganizmom, zato ni potrebe po hlajenju kisa.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Solatni prelivi: dajte v hladilnik
Tudi solatni prelivi vsebujejo kis, poleg tega pa tudi olje, in druge, manj stabilne sestavine, ki povzročajo žaltavost. Če pa solatni preliv vsebuje še smetano, jogurt ali majonezo, moramo biti še pozornejši, da je na hladnem – te sestavine moramo že v osnovi hraniti v hladilniku.

Med: lahko ostane na pultu
Med se dolgo časa ne pokvari – najslabše kar se lahko zgodi, da se nekoliko zgosti.