Oldal kiválasztása
News

Iz švedskih zakonov bodo izbrisali izraza „mati” in „oče”, ker sta preveč skrajna

Švedska vlada, sestavljena iz socialistov in zelenih, meni, da mati ni ženska in oče ni moški.

Švedska vlada je odredila, naj državni zakonskopravni organi raziščejo in uredijo, da bosta v zakonski praksi izraza za spol odslej nevtralna.

Asa Lindhagen, švedska ministrica za enakopravnost spolov, upa, da bosta na podlagi vladnega odloka izraza »mati« in »oče« na neki točki končno izbrisana iz zakonov o družinskem pravu, saj »sta ti besedi preveč izključevalni glede na istospolne družine,” piše na spletni strani švedske državne televizije SVT Nyheter.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Trenutno veljavni zakon o družinskem pravu je stopil v veljavo 1. januarja leta 1950. Besedilo zakonov temelji na tradicionalnem družinskem modelu. Izrazi mati, oče in otroci so redno uporabljeni v vseh členih. Vladajoča socialistično-zelena vlada pa meni, da je to nesprejemljivo, saj so istospolne poroke in posvojitve gejevskih in lezbičnih parov na Švedskem zakonite. Besedilo zakona bo zato pregledano in spremenjeno v najkrajšem možnem času.

»Družinsko pravo so v zadnjih desetletjih na različne načine izboljševali in spreminjali, zdaj pa potrebujemo zakonodajo, ki ustreza trenutnim razmeram. Danes so družine videti drugače, kot zahteva besedilo veljavnih zakonov, otroci pa se lahko rodijo drugače,«

-je švedskim medijem sporočila Asa Lindhagen, ki meni, da bi bilo potrebno preiskati, da v primeru ločitve staršev, otok sam odloči, kako bo odslej imenoval katerega od staršev.

Asa Lindhagen, švedska ministrica za enakopravnost spolov. (vir: Facebook)

»To je dandanes pomembno za vse mavrične družine! Tokrat bomo storili ogromen korak naprej v interesu uravnavanja zakonskih določb in realnega stanja. Družine so lahko tudi drugačne, družba ne sme delati razlike med ljudmi zaradi spolne usmerjenosti ali seksualnih nagnjenj. Tako enostavno je vse skupaj,«

-je zapisala na Twitter vodilna političarka ministrstva glede zakonskih sprememb.

Pomembno je opozoriti, da je Asa Lindhagen javno priznala svojo biseksualno usmerjenost in odprto zvezo s partnerko, s katero vzgajata dva posvojena otroka. Političarka je po lastnem nazorih prepričana, da bodo spremembe besedila zakonov olajšale ne le njeno življenje, temveč življenje vseh mavričnih staršev. Na primer: pravi položaj poliamor družin (intimno razmerje več oseb istočasno) bi se prav tako razčistil, tj. kjer se za starše otroka smatra več ljudi, ne le dve osebi.