Oldal kiválasztása

Italijansko nogometno reprezentanco obtožujejo rasizma, ker ni igral nogometaša z barvno kožo

The Economist, ki je nekoč videl lepše dni, je v članku brez sledu resničnosti sprožil napad na italijansko reprezentanco, zmagovalko ES.

Spletna izdaja The Economist je po neskončno bizarnem uredniškem mnenju italijansko nogometno reprezentanco obtožila rasizma in fašizma. Glede na članek v angleško govoreči britanski reviji, ki je bil objavljen v ponedeljek, ima italijanska ekipa veliko kaznivih dejanj, najbolj resno pa je, da na evropskem prvenstvu ni bil niti en nogometaš z obarvano kožo ali migracijskim ozadjem.

Kot verjetno mnogi veste, je italijanska reprezentanca v nedeljo, 11. julija, s 3: 2 premagala angleško reprezentanco. S tem so Italijani osvojili drugi naslov evropskega prvaka, 53 let po tem, ko so leta 1968 prvič zmagali na mednarodnem turnirju.

Po neodločenem izidu 1: 1 v rednem času je izbruhnil velik škandal zaradi poplave sovražnih rasističnih objav na družbeni strani angleških nogometašev -ki so zgrešili enajstmetrovke – ki so bili povsem črni. Britanska policija se je na primer odzvala na Twitterju, kjer so obtožbe označili za nesprejemljive in proti avtorjem začeli preiskavo.

Z eno besedo, kot sto, je imela tekma precej močan rasistični odmev, vendar je Economistu uspelo odkriti tudi rasno izključenost na mestu, kjer se ni zgodil nihče drug: v italijanski reprezentanci.

„Pred vstopom na teren je bil najbolj presenetljiv vidik 26-članskega italijanskega okvirja, da nihče med igralci ni bil obarvan s kožo.”
– preberite v članku, ki prav tako ugotavlja, da čeprav so v italijanski reprezentanci trije Italijani, rojeni v Braziliji, jih ni mogoče šteti za priseljence, ker so njihovi predniki le Italijani. Vse skupaj je torej italijanska reprezentanca ekipa belcev, ki izčrpava pojem rasizma.

Zmagovalec evropskega prvenstva je italijanska reprezentanca.

Po poročanju časopisa je italijanska reprezentanca vključevala globoko zakoreninjene italijanske nogometaše le zato, ker po lokalnem pravu državljanstvo samodejno pridobi le ob rojstvu, če je vsaj eden od njihovih prednikov Italijan, zato otroci priseljenskega para, rojenega na italijanskih tleh, nimajo tega privilegija. (V latinščini se to imenuje „jure sanguinis” (krvno pravo) in večina evropskih držav uporablja ta sistem. Nasprotno je „jus soli” (pravica do zemljišča), po kateri je vsak državljan, rojen na ozemlju države. Ta sistem se med drugim uporablja v Združenih državah.)

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vendar pa je Economist ugotovil eno od manifestacij rasizma, da člani italijanske ekipe med turnirjem pred izključitvijo pred katero koli tekmo niso prostovoljno padli na kolena. In bili so pripravljeni narediti to gesto le pod pritiskom Britancev pred finalom.

Še več, po poročanju časopisa so zmago italijanske ekipe do mlina pripeljale desne italijanske stranke, kot sta Liga Mattea Salvinija in Italijanski bratje, ki jih vodi Giorgia Meloni, kar ni nič drugega kot „zločin”.