Oldal kiválasztása
News

Italijanska vlada brez Salvinija je odprla meje in priseljenci so lahko prišli

Prva ladja je bila že privezana. Poleg tega želijo kvoto migrantov, torej želijo odposlati migrante po Evropi. Se ne bo nikoli končalo?

82 migrantov na civilni ladji Ocean Viking je dobilo dovoljenje za pristanek v Lampeduzi, -italijanska vlada je v soboto sporočila, da je otok razglasila za varno mesto.

Italijanske oblasti se še niso odločile, ali lahko Ocean Viking pripluje naravnost do sredozemskega otoškega pristanišča ali ljudje s civilne ladje iztovarjajo civilne ladje.

Po besedah ​​rimske vlade bosta Francija in Nemčija od 82-ih ljudi prevzeli četrtino do četrtine, ostale države članice EU pa za to niso zaprosile.

Ocean Viking – skupna ladja francoske Sos Mediterranée in švicarskih zdravnikov brez meja (MSF) – se je najprej vkrcala na 50 in nato še 34 migrantov ob libijski obali. Libija je ponudila možnost priveza, vendar je Ocean Viking zavrnil privez za Malto in Italijo. Mati in mož, ki pričakujeta otroka, sta bila prepeljana na Malto, na krovu pa sta ostala 82.

Fotó: pixabay.com

Romunska vlada se je v četrtek odločila, da bo privez civilne ladje podvrgla razdelitvi pripadnikov skupine migrantov v Evropi. To je bilo prvič, da je vlada začela razdeliti migrante, preden njihova ladja doseže italijanske teritorialne vode.

Gibanje s petimi zvezdicami (M5S) in nova vlada levosredinske Demokratske stranke (PD) želita do zdaj spremeniti migracijsko politiko: razdelitev meja in pristanišče, ki ga je uvedel nekdanji podpredsednik vlade, notranji minister Matteo Salvini, poziva k evropski razdelitvi migrantov. Premier Giuseppe Conte je povzel distribucijski sistem, ki ga je Rim označil za zaželen, tako da bi lahko, če sto prispe, ostali v desetih v Italiji, preostali pa so bili razdeljeni med države članice.

Po komentarjih italijanskih novinarjev sta se Francija in Nemčija o sistemu že poleti odločili, kar je del sporazuma, ki ga bodo francoski, nemški, italijanski in malteški notranji ministri podpisali na Malti 23. septembra. V skladu s sporazumom bosta Italija in Malta ponovno prvo evropsko pristanišče na sredozemski migracijski poti. Tako se odpirajo italijanska pristanišča, Italija in Malta pa imata prvi sprejem in identifikacijo prihodov. Pariz in Berlin se zavezujeta, da bosta prejela 25–25 odstotkov prihodov, vendar bi jih prevzeli le tisti, ki so upravičeni do prosilcev za azil.

Salvini je v prejšnjem zapisu o miklavževanju poudaril, da je bila v preteklem letu Ocean Viking prva civilna ladja, ki je prispela v italijansko pristanišče, ki “nihče ni proti.”