Oldal kiválasztása

Iranci so bili aretirani na meji med ZDA in Kanado

Ta konec tedna je bilo aretiranih več kot šestdeset ljudi.

Ameriški časniki ZDA so ameriške časnike The New York Times aretirali na Kanadsko mejo na severozahodu Washingtona.

Čez vikend je bilo aretiranih več kot šestdeset ljudi, a po navedbah časnika je po nekaj urah poostrenega nadzora večina od njih lahko vstopila v ZDA. Približno desetim ljudem je bil zavrnjen vstop, ki so jim svetovali, naj se pozneje vrnejo na mejno postojanko.

Vsi so prestopili mejo v Blaineu in se na uradnem potovanju ali dopustu vrnili v ZDA. Kot se je pozneje izkazalo, so mejni policisti podvomili v svoja politična stališča in simpatije.

Strog nadzor kopenskih in morskih meja je odredil ministrstvo za domovinsko varnost, potem ko je Iran grozil povračilne napade na ZDA – po napadih ZDA v petek v Bagdad- vključno s smrtjo iranskega generala Kasima Sulejmana.

New York Times je citiral Masiha Fouladija, direktorja ameriško-islamskega sveta za odnose (CAIR), organizacije pregona, češ da so v čakalnici na mejni postaji ljudje zaslišani deset ur. Fouladi, čigar osebje je govorilo z aretiranimi, ni navedel, komu je bil zavrnjen vstop in iz katerih razlogov. Vendar pa je citiral enega izmed njih, ki mu je mejna straža dejala: „Ni dobro, da bi bil Iranec v teh dneh.”

„Ta novica je izjemno neprijetna in verjetno napačna, ker so bili ameriški državljani
pridržani” – je povedal direktor CAIR.

Fotó: pixabay.com

Tiskovni predstavnik mejne straže Matt Leas je oporekal trditvam o podrobnostih aretacije in nadzora, s čimer je ovrgel domnevo, da bi ministrstvo za domovinsko varnost zahtevalo povečan nadzor Iransko-Američanov. Tiskovna predstavnica je podatke o dogajanju na meji med ZDA in Kanado v medijih označila za napačne.

Vir: MTI