Oldal kiválasztása

Interpol: Teroristi prihajajo z migranti

Poleti in zgodaj jeseni so zaradi operacij upravljanja morskih meja, ki jih je v številnih državah koordiniral Interpol, prišlo do več kot deset primerov, ki nakazujejo, da lahko tuji teroristi prečkajo Sredozemlje od severne Afrike do Evrope.

Interpol bo gostil Neptun II od 24. julija do 8. septembra. Njegova akcija, ki je bila posebej namenjena teroristom, ki prečkajo morske meje, je ciljala tudi na kriminalne združbe za tihotapljenje drog, ljudi in orožja, ki delujejo v Sredozemlju. V operaciji je sodelovalo tudi osebje Agencije za mejno in obalno stražo EU (Frontex) in Svetovne carinske organizacije (WCO).

Organi šestih sodelujočih držav – Alžirije, Francije, Italije, Maroka, Španije in Tunizije – so v mednarodni bazi Interpolov opravili več kot 1,2 milijona preiskav, predvsem po izgubljenih ali ukradenih potovalnih dokumentih ali vozilih. Odprtih je bilo 31 primerov, 12 v zvezi s potovanjem tujih teroristov.

Fotó: pixabay.com

Med migranti so tudi teroristi

Jürgen Stock, generalni sekretar Interpola, je poudaril, da lahko izmenjava informacij, shranjenih v mednarodni bazi organizacije, privede do prebojev v preiskavah, povezanih s terorizmom.

Dodal je, da Interpol s tem deluje kot nekakšen „globalni kamen spotike”, ker preprečuje prosto gibanje ljudi, osumljenih terorizma ali drugih zločinov.