Oldal kiválasztása

Imate leseno vrtno pohištvo? Tako bo še dolgo res lepo

Če želimo, da so naše leseno pohištvo in klopi več let okraski in pripomočki našega vrta, potem za njih res moramo skrbeti. Na kaj moramo biti pozorni.

Če želite, si vsako leto vzemite čas za čiščenje in olje lesenih predmetov, ki se uporabljajo na vrtu. Vsakodnevna uporaba povzroči, da se les umaže in dež namoči, sonce sesa in obarva površino. Neobdelan les ne postane le bolj ružen, ampak ga je tudi enostavno uničiti. Poleg rednega pranja poleti lahko počnemo še druge stvari, če želimo, da nam pohištvo dlje časa služi.

Fotó: pixabay.com

Pomembno je redno oljanje

Prva in najpomembnejša naloga je nego olja, da se les ne izsuši. Prah in drugo umazanijo z močnejšim čopičem odstranite. Pohištvo namažite z zaščitnim sredstvom za les (olje za vrtno pohištvo, lovorom) ali brezbarvnim lakom. Vendar pa se pred obdelavo z oljem prepričajte, da mora biti pohištvo iz trdega lesa popolnoma suho. Uporabljajte olje, posebej priporočljivo za to vrsto materiala. Med sezono je priporočljivo 2-3 obdelave z oljem, preden pohištvo pustite pozimi.

Upoštevajte, da tikov set zahteva drugačno zdravljenje.

 

Kaj storiti, če imate plesen na glavi?

Če se kljub obdelavam na pohištvu pojavijo glive ali plesen, lahko prizadeto območje potemni ali celo postane črno. V tem primeru naredite naslednje: Pohištvo večkrat operemo s tekočino za čiščenje lesa. Če površina ostane temna, pripravite močno raztopino klora. Ponovno operite les in sperite s čisto vodo. Tudi visoka temperaturna nihanja in vlaga lahko povzročijo nastanek neškodljive glive belega prahu. Obrišite ga s krpo ali čopičem s pohištva, nato pa ga oljite.

Zimska shramba

Zelo pomembno je, da svoje neuporabljene predmete postavimo na pravo mesto jeseni. Morda so najboljše mesto za dovoz ali garažo, saj so dobro prezračeni in zaščiteni pred snegom in dežjem. Na suhih toplih mestih se zlahka izsušijo. Ne prekrivajte s plastiko, ker lahko to povzroči glive ali gnitje.