Oldal kiválasztása

Ilegalni migranti se pretakajo v Grčijo

Grška policija je sporočila, da je 424 migrantov prispelo na grške Egejske otoke med petkom dopoldne in soboto opoldne, poroča grška državna radijska postaja ERT.

Trenutno je več kot 24.000 registracijskih centrov v Lezbosu, Chiosu, Samosu, Lerosu in Kosu, s skupno 6000 sedeži.

Po podatkih visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je avgusta 8103 iz Turčije preselilo na grške otoke. Avgusta 2018 je bilo 3200 novih prihodov. Na vrhuncu begunske krize leta 2015 so bili dnevi, ko je v Grčijo prispelo sedem tisoč migrantov.

Fotó: pixabay.com

Prošnje za azil so še vedno počasne zaradi pomanjkanja strokovnjakov. Nova, konzervativna grška vlada, ki je na oblasti od julija, je sporočila, da bo storila vse, kar je v njeni moči za pospešitev azilnega postopka. Tisti, katerih prošnje so bile zavrnjene, bodo takoj poslane nazaj v Turčijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek zagrozil, da bo odprl pot migrantom v Evropo, če ne bo prejel ustrezne mednarodne pomoči za ponovno naselitev milijona sirskih državljanov v varnostnem območju, ki naj bi ga ustvarili na severu njihove države. Erdogan je izjavil, da računa predvsem na pomoč Evropske unije.

„Dajte nam logistično podporo in takrat bi začeli graditi hiše na severu Sirije na globini 30 kilometrov. Na ta način lahko zagotovimo človeške razmere. Ali to ali žal, vendar odpremo vrata. Bodisi dobimo podporo ali pa nam je žal, vendar tega bremena ne moremo prenesti sami. Mednarodna skupnost, zlasti Evropska unija, nam ni pomagala” – je dejal Erdogan.

Turčija je v sporazumu, podpisanem marca 2016, obljubila Evropski uniji, da bo pomagala zajeziti priliv beguncev v EU v zameno za milijarde evrov pomoči in ponovno sprejeti ilegalne migrante s turškega ozemlja v EU.