Oldal kiválasztása

Grške otoke je zaradi migrantov zajel plamen

Prebivalci treh otokov v vzhodni Grčiji protestirajo tudi proti gradnji novih zbirnih centrov za ilegalne priseljence.

Na otokih Lezbos, Chios in Samos so demonstracijske skupine postavile blokade, da bi preprečile gradnjo. Atenska vlada je že pred tem napovedala, da bo na teh otokih zagotovo postavila nove centre, ki bodo razbremenili že prenaseljena migrantska taborišča. Številni otočani se bojijo, da se bo število migrantov in prosilcev za azil po ustanovitvi novih centrov še naprej povečevalo.

Tega ne želimo!
-rekel je organizator gibanja Stephanos Apostolou in dodal, da bodo varovali določena območja in da bodo takoj, ko se začne delo, protestirali, pridružili pa se bodo tudi prebivalci okoliških vasi. Obstoječi kampi so v dramatični situaciji, zdaj živi več kot 42.000 prosilcev za azil. Poleg tega se vsak dan povečujejo z novimi prihodi iz turških obal. V skladu s sporazumom EU-Turčija o beguncih iz marca 2016 turške oblasti poskušajo preprečiti, da bi prosilci za azil zapustili Evropsko unijo, Turčija pa bo v zameno za EU prejela štipendijo v višini 6 milijard EUR (2010 milijard forintov).

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Medtem je nemška vlada napovedala, da bo vlada namenila približno 32 milijonov EUR (11 milijard forintov) za podporo turške obalne straže, tako da bi lahko manj ilegalnih priseljencev prispelo na grške Egejske otoke in s tem tudi Evropsko unijo. Nemška vlada meni, da bi bilo treba čim prej podpreti turško obalno stražo, zlasti zaradi pomladnih vremenskih razmer spomladi, saj naj bi se vzporedno povečeval migracijski pritisk.