Oldal kiválasztása

Grška vlada prihodnje leto pričakuje 100.000 migrantov

Zaupno poročilo EU je razkrilo, da je do sredine decembra letos iz Turčije v Evropo prispelo 70.000 migrantov. Grška vlada pričakuje znatno rast do leta 2020, saj ocenjuje, da je lahko število novo prispelih priseljencev približno 100.000.

To je že kriza

-je nemški časnik dejal Manos Logothetis, grški vladni komisar za migracije.

Povedal je, da ima atenski kabinet resne načrte do leta 2020. Najpomembnejši element tega je ustvarjanje novih sprejemnih centrov na egejskih otokih, ki so zdaj v nesrečnem stanju. Pripravijo se, da bodo naslednje leto Turkom vrnili deset tisoč ilegalnih priseljencev. Grška vlada želi tudi, da bi prošnje za azil migrantov hitreje obravnavale oblasti, pri čemer bodo kot uradniki pripeljali 270 novih ljudi.

In zakaj ta velika mobilizacija? Kabinet napoveduje, da bi se migracijski pritiski v državi v letu 2020 lahko še povečali. Letos je v Grčijo pred Turki prišlo 68.000 migrantov, prihodnje leto pa naj bi se povečalo na sto tisoč.

Fotó: pixabay.com

Grški premier je pred dnevi v intervjuju spregovoril, da za razliko od leta 2015 v letošnjem letu niso prišli begunci, temveč ekonomski priseljenci. Nihče še ne ve, kako se bodo Grki spopadli z izzivom. Oblasti rutinsko prevažajo migrante z grških otokov na celino, vendar še vedno 40.000 živi v kampih, v katerih bi lahko uradno nastanili 8.500 ljudi.