Oldal kiválasztása

Grozljivo odkritje: V Indiji so našli risbe, podobne linijam Nazca!

Zaenkrat celo strokovnjaki le ugibajo, kdo in zakaj je ogromne motive vzpostavil prav sredi puste puščave.

Zgodovinarji so v puščavi Thar (znani tudi kot Velikoindijska puščava) na severozahodu Indije odkrili geoglife na površini enega milijona kvadratnih metrov. Vzorci, narisani v rdečih gramoznih tleh, so dolgi 10 kilometrov, kar pomeni, da gre za največja tovrstna dela, ki so jih kdaj odkrili na Zemlji – piše Internet Mail na spletu.

Geoglif je ogromna figura, ki je nastala na površju zemlje in ki so jo za seboj pustile starodavne kulture. Geoglifi, znani tudi kot zemeljske risbe ali zemeljska dela, so velikanske grafike, ki nastanejo s premikanjem površinske plasti ali poglabljanjem tal, celo prekritjem s kamnom. Razlika v odtenku med obema plastoma omogoča, da so diagrami, oblikovani na zemljiščih, ki se uporabljajo kot grafične površine, jasno vidni.

Skrivnostne indijske geoglife sta prvič odkrila dva francoska raziskovalca, Carlo in Yohann Oetheimer, leta 2016 med ogledom satelitskih posnetkov puščave Thar na Googlovi zemljevidi. Domišljijo zakoncev očeta in sina je tisto, kar sta videla, tako ganilo, da sta skoraj takoj odhitela v Indijo na nadaljnje preiskave.

Po opazovanju z brezpilotnimi letali pa se je izkazalo, da je bila večina del, za katere se domneva, da so risbe na tleh, v resnici ogromen jamski sistem, izkopan za sajenje dreves, zato so Oetheimerji opustili nadaljnje raziskave, vendar so svoje zbrane rezultate javno objavili na internetu. Te dokumente so pred kratkim izvlekli strokovnjaki z univerze Trapaca v Čilu, ki so zgodovinsko odkrili.

V središču geoglifov v bližini mesteca Boha v Indiji je 10 kilometrov dolg spiralni cevovod, ki je dolg 723 metrov in širok 198 metrov. Na jugozahodu te mega-spirale je druga črta, ki se nasloni nazaj vase in oblikuje ogromno mrežno strukturo. Na severu in jugozahodu je tudi majhen geoglif, vendar sta oba močno obrabljena.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pomembno je omeniti, da se znane južnoameriške proge Nazca nahajajo na veliko večjem območju kot proge, najdene v puščavi Thar, vendar je obseg vsakega dela pri slednjih veliko večji.

“Kolikor nam je znano, so črte, najdene v puščavi Thar, stare vsaj 150 let, a menda veliko starejše. Ker so iz zraka vidni samo vzorci, narisani iz črt, še ni mogoče zagotovo trditi o njihovi funkciji. Morda so imeli verski pomen.”

– je dejala Daniela Valenzuela, starejša zgodovinarka z univerze Trapaca v Čilu, ki je dejala, da je bilo odprtih vprašanj o linijah toliko, da je treba raziskave nadaljevati.