Oldal kiválasztása

Groza: V internatu so našli ostanke več kot dvesto otrok

Posmrtne ostanke 215 otrok so našli s pomočjo posebnega sonarja. Nekateri otroci so bili morda stari tri leta.

V Kanadi so na območju nekdanjega internata za avtohtona prebivalstva našli zemeljske ostanke več kot dvesto otrok.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Posmrtne ostanke 215 otrok so našli s pomočjo posebnega sonarja, je povedala Rosanne Casimir, vodja avtohtone skupnosti Tk’emlups te Secwepemc. Nekateri mrtvi otroci so bili morda stari tri leta – je dodal.

Objekt, ki ga vzdržuje Katoliška cerkev v bližini mesteca Kamloops, je bil odprt pred več kot sto leti z namenom prisilnega vključevanja otrok avtohtonih ljudstev v evropsko priseljensko družbo. Smrt otrok tedanje vodstvo internata ni dokumentiralo, čeprav so pripadniki avtohtone skupnosti oblastem prijavili njihovo izginotje.

Zaenkrat še ni jasno, v kakšnih okoliščinah so mladi umrli. Domorodna skupnost je napovedala, da bo tesno sodelovala s forenzičnimi strokovnjaki in lokalnimi muzeji, da bi raziskala, kaj se je zgodilo. Predhodno poročilo o preiskavi naj bi bilo junija.

„Kršim srce za družine in skupnosti, ki jih je prizadela ta tragična novica” – je na Twitterju dejala kanadska ministrica za avtohtona vprašanja Carolyn Bennett.

V internatu, ki se je odprl leta 1890, je bilo v petdesetih letih okoli petsto učencev. Ustanova je bila zaprta leta 1969.

Po navedbah lokalne avtohtone skupnosti se je leta 1910 takratni vodja šole Kamloops pritožil, da vlada ni zagotovila dovolj sredstev za ustrezno prehrano učencev.

Konec 19. stoletja je bilo v imenu kanadske vlade odprtih 139 podobnih objektov. V severnoameriški državi je bilo leta 1874 približno 150.000 indijskih, meščanskih in inuitskih otrok ločenih od svojih družin in kultur in prisilno zaprtih v stanovanjske šole. Mnogi so bili zlorabljeni ali posiljeni. Umrlo je najmanj 3200 ljudi, večina jih je bilo zaradi tuberkuloze.

Številne avtohtone skupnosti v Kanadi za trenutne družbene težave krivijo ustanove, ki določajo življenje več generacij. Leta 2008 se je vodstvo Ottawe opravičilo preživelim. Leta 2015 je preiskovalni odbor zavzel stališče, da so postali žrtev kulturnega genocida.