Oldal kiválasztása

Grki so se prebudili in naštevali NVO

Bolje pozno kot nikoli. Grška zakonodaja zahteva obvezno registracijo nevladnih organizacij (NVO), ki delujejo v Egejskem morju, ki jo je v sredo v Atenah odobril parlament države v Atenah.

Namestnik ministra za priseljevanje Jeorjios Komucakos je v intervjuju za grško radijsko postajo Protothema v sredo utemeljil uredbo s “širjenjem” nevladnih organizacij in dejal, da nekatere izkoriščajo napeto ozračje begunskih taborišč, njihov resnični namen pa je pridobivanje evropskih sredstev.

Po njegovem mnenju demonstracija v morskem begunskem taborišču v Lezbosu ta teden ni bila spontana akcija, vendar so nekatere nevladne organizacije taborišče ukoreninile.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Medtem ko je lezbijska policija v ponedeljek raztopila solzivec iz množice dveh tisoč prebivalcev begunskega taborišča v Moriji, ki so se želeli odpraviti na Mitilini, središče otoka, so se demonstracije nadaljevale v torek. Po poročanju medijev so se življenjske razmere v begunskih centrih na grških egejskih otokih v zadnjih mesecih močno poslabšale. Poleg tega se mnogi bojijo, da jih bodo Atene poslale nazaj v Turčijo ali v njihovo domovino.

Tiskovni predstavnik grške vlade Stios Pécas je v torek sporočil, da želijo oblasti v treh mesecih povečati število deportacij na 200 na teden. Po besedah tiskovne predstavnice bi to pomenilo znatno povečanje, saj bi bilo skupno lani poslanih 391 ljudi, v primerjavi s 85 januarjem letos, v štirih tednih.

Dobro jutro, Grčija!