Oldal kiválasztása

Evakuirali so božični trg in cerkev, osumili atentata

Grožnja s terorizmom ostaja v Nemčiji zelo velika. Novembra so oblasti aretirali dva islamista, od terorističnega napada decembra 2016 pa je bilo preprečenih skupno devet atentatov.

V okviru nemške policije je bil ustanovljen nov oddelek za obravnavo islamistično motiviranega terorizma. Nagovor nemškega časopisa Welt am Sonntag je vodja oddelka Sven Kurenbach dejal, da je to zato, ker grožnja terorizma ostaja v državi izjemno velika. Devet islamističnih napadov so oblasti preprečile od terorističnega napada na božični trg decembra 2016. In nevarnost še ni minila tako, da sta bila dva islamista aretirana celo prejšnji mesec. Po Kurenbachovem mnenju lahko obstaja povezava med naraščajočo grožnjo in padcem ameriške vojske pri padcu vodje teroristične organizacije Islamska država. Po smrti Abu Bakr al-Bagdada so islamistične organizacije svoje sledilce pozvale, naj izvedejo teroristične napade na Zahodu, pri čemer je bilo možno čim več žrtev. V članku v Welt am Sonntagu je spregovoril tudi nemški notranji minister Horst Seehofer.

Vodja ministrstva je dejal, da policija odlično dela 24 ur na dan, sedem dni v tednu. A dejal je, da jih to ne bi smelo pomiriti, saj teroristi izkoristijo najmanjšo mero zanemarjanja.

Fotó: pixabay.com

V soboto so zaradi terorističnih sumov evakuirali božično tržnico

V soboto zvečer je nemška policija sporočila, da je aretirala dva moška iz Sirije zaradi suma, da sta izvedla teroristični napad na božični tržnici v prestolnici, kjer je tunizijski islamist skoraj vsak dan ubil 12 ljudi, 55 pa ranil. Nekaj ur pozneje je policija navedla, da gre le za lažni alarm.

Policisti pred božičnimi prazniki 5. decembra 2017 patruljirajo na božični tržnici v Breitscheidplatzu v glavnem nakupovalnem območju zahodnega Berlina.
Trg okoli Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche (Spominska cerkev Kaiser Wilhelm) je pred enim letom napadel islamistični napadalec, ki je decembra 2016 ugrabil tovornjak in plužil med kupci na tem mestu, pri čemer je ubil 12 ljudi.
/ AFP FOTO / John MACDOUGALL

Uniforme, ki so služile na sejmu, so osumili, da so zapustili sejem, ko sta oba pobegnila in potrdila, da je eno od njihovih imen na seznamu nevarnih islamistov. Kar nekaj ur je trajalo, preden so ugotovili, da obstaja samo identiteta, pridržani migranti pa so bili nedolžni.

Tiskovni predstavnik berlinske policije je dejal, da svojih sodelavcev ne bodo krivili. Kar se je zgodilo v preteklosti in zaradi teroristične grožnje, so patrulje zelo previdne in poskušajo poskrbeti za vsako malenkost, da preprečijo tragedijo.