Oldal kiválasztása

Državljanska vojna v Libiji lahko ogrozi tudi varnost Evrope

Po padcu Kadhafija je v Libiji izbruhnila že tretja državljanska vojna.

Po najnovejših podatkih bosta nasprotujoči si strani, ki se vojskujeta v Libiji, poskusili skleniti premirje v Moskvi – so v ponedeljek zjutraj sporočili ruski mediji. Novico je uradno potrdilo rusko zunanje ministrstvo.

Po nekaterih informacijah naj bi v glavno mesto Rusije že prispel samooklicani general libijske nacionalne vojske (LNA) Halífa Haftar, ki mu v vojaških spopadih stoji nasproti mednarodno priznani predstavnik parlamenta in predsednik enotne vlade te severnoafriške države, Fajez al Saradž.

Libija je doživela tri državljanske vojne

Po padcu Kadhafija poteka v Libiji že tretja državljanska vojna. Viktor Marsai, direktor znanstvenih dognanj na Inštitutu za raziskovanje migracijskih tokov, je za oddajo M1 Világ pojasnil: „Genral Halifa Haftar, ki nadzoruje področja na vzhodu države in ki nima nobene uradne državne pozicije, je aprila 2019 sprožil napad na Tripolis z namenom, da bi zasedel mesto in pred golo dejstvo postavil tako libijski narod kot mednarodno javnost.”

K temu je dodal, da bliskovita vojna ni bila uspešna, saj boji v državi potekajo že osem mesecev. Viktor Marsai je izpostavil, da je vlada v Tripolisu že večkrat opozorila mednarodno javnost, da naj aktivneje nastopi proti generalu Haftarju.

Fotó: pixabay.com

Prosili so za vojaško pomoč

Do učinkovite pomoči ni prišlo, saj so se boji ob izteku lanskega leta še okrepili. Vlada Fajeza al Saradža je velike sile zaprosila za vojaško posredovanje in pomoč. Ankara je nemudoma zgrabila priložnost in s Tripolisom sklenila varnostni sporazum, turško pravosodje pa je odobrilo, da

Racep Tayyip Erdogan pošlje vojaške enote v Libijo.
Premestitev vojakov se je že pričela. Po navedbah direktorja Inštituta za migracijske premike še ni znano, ali bodo te enote le kot okrepitev ali se bodo vpletle v neposredne boje in sodelovale v spopadih.

Posledice državljanske vojne v Libiji, ki se lahko zavleče več let in ki se je že razširila na vso državo, bodo lahko za Evropo zelo resne. Zaradi vse ostrejših spopadov in čedalje manj možnosti za rešitev po mirni poti, je pričakovati, da se bodo množice Libijcev napotile proti Sredozemskemu morju, od tam pa v Evropsko unijo.