Oldal kiválasztása

Dovzetni za mitologijo! V Rimu se odpira posebna grobnica

Komaj so jo odkrili in že je objavljena vznemirljiva novica o domnevnem nagrobniku Romula: svetišče bi želeli narediti dostopno za javnost v dveh letih.

Direktorica Arheološkega parka Colosseum, Alfonsina Russo, je v petek napovedala, da bo podzemno svetišče iz 6. stoletja pred našim štetjem, ki bi naj hranilo nagrobnik prvega rimskega kralja Romula, za javnost odprto v pičlih dveh letih.

Oltar in sarkofag, postavljen v čast legendarnega Romula, ustanovitelja večnega mesta, so pred nekaj dnevi našli v podzemnih prostorih v okolici Forum Romanuma. 1,4 metra dolg sarkofag iz lehnjaka stoji pred okroglim oltarjem.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“Odkritje daje nov vpogled v zgodovino Rima,” je dejal direktorica Arheološkega parka Colloseum. Res pa je, da po mnenju strokovnjakov v tem primeru ne gre za grobišče, temveč za simboličen grob, saj naj bi po izročilu Romul izginil v neurju ali pa so ga senatorji ubili in razkosali.
Po rimski mitologiji sta večno mesto ustanovila Romul in Rem, dvojčka boga vojne Marsa in svečenica Rhee Silvie. Romul si je oblast želel le zase, zato je Rema ubil in tako postal prvi rimski kralj.