Oldal kiválasztása

Donald Trump je govoril o državnih udarih

Ameriški predsednik Donald Trump je teden dni po tem, ko je predstavniški dom demokratične večine začel preiskavo primera, ustavno obtožnico označil za državni udar.

” Ko mi postajajo vse bolj jasne stvari iz dneva v dan, prihajam do zaključka, da ne gre za impeachment (postopek zamenjave predsednika – urednik), ampak za državni udar, katerega cilj je ljudem odvzeti moč, njihov glas, svobodo …” – je dejal predsednik Združenih držav.

meni, da želi s tem postopkom odvzeti drugo spremembo ustave (ki zagotavlja prosto orožje in ležaje), vero, zid, ki ga je treba zgraditi na južni meji, in njihove “božje dane pravice” kot državljani ZDA.

Odbori za obveščevalne, zunanje zadeve in nadzor zveznega predstavniškega doma ta teden odpirajo zaslišanja o telefonskem pogovoru med ukrajinskim predsednikom Trumpom in Vladimirjem Zelenskim 25. julija. V tem postopku je ameriški predsednik po napovedi neznanega ameriškega obveščevalca pozval svojega ukrajinskega kolega, naj pomaga Kijevu pri podpori sedanjega ameriškega podpredsednika Joea Bidena in njegovega sina Hunterja. Joe Biden je trenutno eden najboljših kandidatov za demokratično predsedniško nominacijo. Trumpova zahteva tako sproža sum, da naj bi njegova predsedniška moč spodkopala volilne možnosti njegovega političnega nasprotnika.

Predsednica parlamenta Nancy Pelosi je na podlagi anonimne napovedi prejšnji torek napovedala, da bo odprla preiskave Hiša zastopnikov, potrebnih za postopek obstoja.

V ameriškem tisku obstajajo radikalno različne raziskave o dojemanju morebitnega obstoja. Na primer, 47 odstotkov Američanov podpira ustavno odstranitev predsednika, poroča informativna televizija CNN, nagnjena k demokratični politiki, medtem ko ankete, ki jih je v torek zvečer objavil Breitbart News, republikanec, blizu republikancev, kažejo, da 97 odstotkov vprašanih podpira Trumpa.

Ameriška prva politika, politična akcijska skupina, ki jo podpira Trump, je v torek sporočila, da bo namenila milijon dolarjev za televizijsko in internetno oglaševanje, ki temelji na politikah Donalda Trumpa, kar bo volivce spodbudilo k iskanju in podpori demokratičnih poslancev postopek obtožbe Oglaševalska akcija cilja tudi na demokratične poslance z domnevno šibko podporo volivcev, ki odkrito podpirajo preiskave postopka obtožbe.

Fotó: pixabay.com

V nedeljo je republiški nacionalni odbor (RNC – vodilno telo stranke) že začel podobno kampanjo z okoli dva milijona dolarjev.

Medtem so odbori za pravosodje in domovinsko varnost senata republikanske večine poslali pismo ministrstvu za pravosodje. V pismu, ki sta ga podpisala senatorja Chuck Grassley iz Iowe in Ron Johnson iz Wisconsina, politiki pozivajo ministrstvo, naj razišče “drzna prizadevanja Nacionalnega demokratskega odbora in Hillary Clinton (demokratični predsedniški kandidat 2016) za iskanje negativnih informacij z uporabo ukrajinske vlade takratnega predsedniškega kandidata proti Trumpu”.