Oldal kiválasztása

Dieta s faktorjem F je nova norost: s to iznajdljivo metodo si odtrgajte odvečne kilograme

Ste do zdaj mislili, da je dieta samo žaljenje? Nato preizkusite novo ameriško norost, dieto s faktorjem F, saj vam končno ni treba postiti!

Dieto s faktorjem F je razvila ameriška dietetičarka Tanya Zuckerbrot. F se v svojem imenu nanaša na angleško besedo “fiber”, kar preprosto pomeni vlakna. Od tod ni več težko uganiti, da vaša prehrana temelji na hrani z visoko vsebnostjo vlaknin, za katero se lahko še dolgo počutite siti po jedi. Ta dieta se ne osredotoča na to, česa ne jesti, temveč na to, kako v svojo dnevno prehrano vnesti čim več vlaknin.

Težko slediti?
Sploh ne. Od zdaj naprej vaši obroki ne bodo več obupali, temveč bolj eksperimentirali. Poleg tega vam iz prehrane skorajda ne bo treba kaj zamuditi, obilna hrana pa je na voljo v kateri koli trgovini ali na tržnici.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Dieta je sestavljena iz treh faz. V prvem začnemo kuriti maščobe, v tem primeru lahko na dan zaužijemo 35 gramov vlaknin in manj kot 35 gramov (3 porcije) ogljikovih hidratov. V drugi fazi se nadaljuje izgorevanje maščob. Odmerek je vsaj 35 gramov vlaknin na dan, lahko pa zaužijete do 75 gramov (6 porcij) ogljikovih hidratov. Tretja faza je ohranjanje rezultatov: tudi takrat je odmerek vsaj 35 gramov vlaknin na dan, ogljikovi hidrati pa lahko dosežejo tudi do 125 gramov (do 9 obrokov). Seveda vam ni treba natančno šteti, najbolje je jesti puste vire beljakovin, kot so meso, jajca in mlečni izdelki z vlaknatimi ogljikovimi hidrati, torej zelenjavo, sadje, stročnice in polnozrnata žita.

Uživate lahko celotno paleto teh živil, zato bo prehrana dovolj raznolika. Izberete lahko na primer fižol, grah, lečo ali čičeriko, jabolka, hruške, pomaranče, pomaranče, banane, datlje ali jagode, zelenjavo, peso, zelje in brokoli. buča vse, kar imate radi. Od celih zrn lahko pogumno jeste bulgur, ječmen, cela zrna, vlaknasta žita, kot so ovsena kaša, polnozrnate testenine ali kokice. Med semeni so bučna semena, semena chiam, sončnična in lanena semena, oreški, lešniki.

Ali res deluje?
Rezultati se razlikujejo od posameznika do posameznika, vendar so dosedanje izkušnje spodbudne. Samo zato, ker tradicionalna zahodnjaška prehrana ne vsebuje dovolj vlaknin, čeprav je zelo zdrava, zato bi jih morali jesti več. Poraba nasičenih vlaknin zagotavlja tudi enakomerno raven sladkorja v krvi. Poleg tega so živila, bogata z vlakninami, na splošno zdrava in naravna, zato uživanje več vlaknin takoj izboljša kakovost naše prehrane. To pa vodi do izgube teže kot „stranskega učinka”.

Vzorčna dieta za en dan
Zajtrk: 3 rezine polnozrnatega prepečenca z umešanimi jajci iz dveh jajc in 3 rezine avokada.

Kosilo: ocvrta piščančja prsa z mešano solato ali parjeno špinačo in narezanim paradižnikom.

Večerja: pica iz cvetače s paradižnikovo omako, veliko zelenjave in pustega sira.

V drugi in tretji fazi diete lahko to spremlja malo razvajanja, na primer kocka čokolade.