Oldal kiválasztása

"DESET OD CELOTNE DRUŽINE JE ODŠLO" – TAMÁSOVA PUNCA JE V POTRESU V TURČIJI IZGUBILA SKORAJ VSE SVOJE LJUBLJENE

Deset družinskih članov dekleta Tamása Zsitve iz Komároma, vključno s starši in eno od njenih sester, je izgubilo življenje v potresu v Turčiji. Moški je povedal: brat njegove ljubice je svojo družino poskušal rešiti iz ruševin s prijemom. Tamás je takoj odpotoval tja in trenutno poskuša pomagati na območju, ki ga je prizadela katastrofa.

Tamás Zsitva iz Komároma je že dolgo srečno poročen s svojim turškim dekletom. V času uničujočega potresa sta bila doma, družina njegovega dekleta pa je bila v družinski hiši v kraju Iskenderun, ki je bil v epicentru potresa. Petnadstropno stanovanje se je skoraj povsem porušilo, pod ruševinami pa so bili tudi starši in mlajša sestra njegove prijateljice.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tamásovo dekle je bilo uničeno, ko je izvedela novico
Človeku se je na dan tragedije svet obrnil na glavo:

“Sem zgodnji vstajalec in moj telefon je bil že vključen, ker je moja mama še bolj zgodnji vstajalec, in takoj so me obvestili, da je v Turčiji problem” – je povedal Tamás v intervjuju za Paraméter, ki je takoj opozoril na njegovo spanje. dekle, naj takoj pokliče svoje starše, ki so že bili, na telefon pa se niso oglasili. Žena, prestrašena do smrti, je takoj rekla svojemu bratu:

Njegov brat je rekel, da je bil v hiši, da je slišal mamin in očetov glas, a ni mogel storiti ničesar. Potem je izvedel, da sliši glas le enega od staršev

– je rekel Tamás z zastajajočim glasom. Dodal je, da ženin brat ni mogel narediti ničesar:

– Ni mogel poklicati na pomoč, ni bilo nikogar, ki bi šel tja. To je ena stvar. In drugo je, da so tisti, ki so šli takoj pomagat, šli v velike hiše, kjer je bilo veliko žrtev in premosorazmerno veliko preživelih. Nikogar niso zares zanimale petnadstropne hiše” – je povedal Tamás.

Tamás je obvestil vse znane reševalne ekipe
Brat njegove ljubice je zato v zadnjem obupu na kraju dobil prijemalko in po najboljših močeh poskušal starše in 16-letno sestro potegniti sam izpod ruševin. Tamás je medtem preselil tudi vse svoje zveze.

”Začel sem premikati vse, kar sem lahko. Ugotovil sem, kdo so madžarske reševalne ekipe, ki so šle ven. Ugotovil sem, kdo gre od Čehov, kdo od Slovakov, poklical sem nekaj prijateljev iz Nemčije, da bi našli kdo je šel od njih” – je naštel. Medtem je z GPS-om posnel lokacijo družine svoje ljubezni in te koordinate poskušal poslati vsem iskalnim ekipam. Na žalost je minil dan, preden so prišli do stanovanja, a takrat je bilo že prepozno: življenje so izgubili starši in mlajša sestra njegovega dekleta. Kot pravi, so družinski člani živeli v vseh petih nadstropjih stanovanja.

Mislim, da jih je deset od celotne družine odšlo. Enega od njihovih bratrancev, fanta v svojih tridesetih približno mojih let, so potegnili iz ruševin z počenim rebrom, a to je bilo vse.
– je rekel žalostno. Dve ženini sestri sta čudežno preživeli nesrečo: nobene od njiju ni bilo v hiši.

Moški in njegovo dekle sta takoj odšla, Tamás je prišel v peklenskih razmerah, natovorjen s paketi pomoči in orodjem. Že sedaj vso svojo energijo posveča pomoči, kjer lahko: poleg tega, da poskuša vse narediti sproti, zbira tudi donacije.

Z družino smo zdaj že unovčili, kar smo lahko. Prosim vas le, da daste toliko, kolikor zmorete, pa čeprav je to le cena enega obroka. Premajhna donacija ne obstaja
– je izjavil.