Oldal kiválasztása
News

ČUDOVITO: MREŽA IZGUBLJENIH STARODAVNIH MEST ODKRIJENIH NA OBMOČJU AMAZONKE

S tem odkritjem je bila tako rekoč ovržena teorija, da je bil amazonski pragozd in njegovo obrobje pred prihodom španskih konkvistadorjev popolnoma nenaseljen.

Skupina mednarodnih znanstvenikov je v globinah savanskih gozdov Llanos de Mojos v severovzhodnem delu Bolivije odkrila kompleksno mrežo starodavnih mest, poroča spletna izdaja Daily Maila, ki se sklicuje na študijo, objavljeno v znanstvena revija.

Po poročanju britanskega tabloida so strokovnjaki prej menili, da se kompleksne družbene strukture in državne organizacije v tem delu amazonske džungle niso razvile pred prihodom španskih konkvistadorjev, saj regijo vsako leto prizadenejo večmesečne poplave med deževno obdobje. Vendar je s trenutnim odkritjem ta teorija dokončno propadla.

Globoko v gozdnatem območju so odkrili starodavno mesto, ki je zdaj popolnoma pod zemljo
Po preliminarni oceni raziskovalne skupine bi lahko bila odkrita mesta naseljena med letoma 500 in 1400 našega štetja, nato pa so tam živeči ljudje iz neznanih razlogov izumrli. Po njihovih navedbah so na območju, ki so ga preiskali, našli zapletene strukture, kakršnih še nikoli prej niso odkrili v regiji, vključno s 5 metrov visokimi terasami, ki se razprostirajo na 54 hektarih, 21 metrov visokimi stožčastimi piramidami, 600- kilometer dolgo mrežo kanalov z dvignjenimi jezovi in več rezervoarji.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Posamezna naselja povezujejo ječne ceste in kanali, ki kažejo na tesno družbeno tkivo. Celotna regija je bila torej gosto poseljena, kar kljubuje vsem dosedanjim predstavam
– je v zvezi z odkritjem povedala prof. dr. Carla Jaimes Betancourt, sodelavka Univerze v Bonnu, vodja raziskave, ki je še dodala, da še ni mogoče oceniti, koliko ljudi je naseljevalo naselja, domnevno pa v njih bi lahko živelo na desettisoče, celo stotisoče ljudi.

3D animacija mestnega jedra
Ta starodavna mesta so bila glavna središča regionalne poselitvene mreže, ki jo je še vedno mogoče videti. Ravne poti jih povezujejo več kilometrov
je dejal dr. Mark Robinson, soavtor Univerze v Exeterju, ki je poudaril, da ta mesta niso bila zgrajena zato, da bi uničevala naravo, ampak v harmoniji z njo. Prebivalci mest so domnevno sprejeli trajnostne strategije preživetja, ki so spodbujale ohranjanje in ohranjale bogato biotsko raznovrstnost okoliške pokrajine.

 

Na sliki so dobro vidne ceste in kanali po mestu
Pomembno je omeniti, da so starodavna naselja odkrili znanstveniki s tako imenovano tehnologijo lidar (lasersko daljinsko zaznavanje v madžarščini). Prednost lidarja je, da raziskovalcem omogoča, da pokukajo za vegetacijo, ki bi sicer prekrivala strukture, in pridobijo 3D sliko preiskovanega območja.