Oldal kiválasztása
News

Čeprav je najpreprostejša stvar na svetu, še vedno pokvariš jajce

Verjamemo, da je večina jajčnih jedi nepopravljiva, vendar jih ni. Vsi so srečali zmešano jajce ali kuhano jajce. Toda na kaj morate biti pozorni, ko jih izdelujete? Pokazali vam bomo trike!

Ocvrta jajca
Popolno ocvrto jajce ima trdno beljakovino, vendar je rumenjak še vedno tekoč. Če vam je tako všeč, je vredno, da jajce pečete na počasnem ognju in ga ne premikate veliko. Vedno pecite z malo olja ali masla, tudi če ga naredite v ponvi s protilepkanjem ali keramiko, ker maščoba daje hrani dodaten okus. Začinimo s soljo in poprom, preden se strdi. Ne pokrivajte ponve, ker se lahko nastala para hitro pregreje in strdi rumenjak. Še en majhen trik: ko se beljakovina šele začne strjevati, jo malo razstavite z leseno žlico, da se notranjost odteče, tako da se bo kuhala hitreje in enakomerneje.

Umešana jajca
Največja napaka je prekuhavanje in premalo mešanja v ponvi. Ko je malo sijoče in mokro, ga je treba vzeti s toplote in med praženjem ne pozabite nenehno mešati. Preveč kuhana umešana jajca bodo imela gumijasto, neprijetno teksturo. Nikoli ne kuhajte umešanih jajc na močnem ognju; raje počasi kuhajte, vendar mora biti dobro. Sol potresemo le na koncu, saj soljenje med kuhanjem odstrani vlago iz jajca, kar ima za posledico slabšo teksturo.

Trdo kuhana jajca
Niti prekuhavanje niti pokanje lupine med kuhanjem mu ne ustreza. Prav tako ni lepo, če ne morete gladko odstraniti kože. Popolno kuhano jajce se bo kuhalo 10-12 minut, ko začnete kuhati v hladni vodi, in 8,5-13 minut, ko boste jajce postavili v vročo vodo. Več ko jajc kuhate naenkrat, več časa je potrebno za kuhanje. Ne vlivajte ga v vročo vodo, saj se bo lažje razpokalo in po možnosti uporabite jajca sobne temperature. Po kuhanju pa je skoraj obvezno kuhano jajce za nekaj trenutkov potopiti v ledeno mrzlo vodo, da se bo lupina lepo odlepila in okoli rumenjaka ne bo grdo zelenih obročkov.

Poširano jajce
Ne uporabljajte preveč globokih ponv, kuhajte predolgo ali preskočite sušenje. Najbolje je, da uporabite relativno plitvo, naravnost posodo. In med kuhanjem jajca ne premikate preveč. Z žlico odstranite jajce iz vode in s papirnato brisačo odstranite vodo. Vodo dodajte malo soli in malo kisa, da bo jajce težje potonilo v vodo. Ko voda ravno zavre, jajce pretlačite v majhno kavno skodelico in ga nežno potisnite v vodo. Jajca kuhajte 3-5 minut in ne premikajte preveč, da bi se razbila. Z žlico jo odstranite iz vode in jo posušite na papirnati brisači.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Omlet
Zmotno je, če prekuhavamo in ga napolnimo s surovim nadevom. Priporočljivo je, da ga odstranite iz ponve, ko je notranjost še mokra, in pred tem, da jih dodate k omleti, malo nadevate nadev, kot sta čebula ali gobe. Dovolj pa je, da sir dodamo tik pred serviranjem.