Oldal kiválasztása

Cepivo proti koronavirusu bo testirano tudi na ljudeh

Trenutno se razvijajo štiri vrste cepiva proti koronavirusu, najbolj obetavno pa bo verjetno testirano na ljudeh v treh do štirih mesecih - je na tiskovni konferenci v Ženevi v sredo dejala Sumiya Swaminatan, vodilna raziskovalka Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Približno 400 strokovnjakov z vsega sveta se je znanstvenega foruma udeležilo za zaprtimi vrati.

“Štiri potencialna cepiva so v pripravi. Verjetno se bosta prva ali druga začela preizkušati na ljudeh v treh do štirih mesecih” – je dejal raziskovalec.

Po besedah Swaminatana so udeleženci globalnega foruma v Ženevi razpravljali o časovnem okviru za odločitev, katero od štirih cepiv je treba prednostno preizkusiti. Dodal je, da bo cepivo na voljo vsem v letu in pol.
Poleg razvoja cepiv vodilni raziskovalec WHO eksperimentira s številnimi obstoječimi zdravili, da bi preveril, ali jih je mogoče uporabiti
COVID-19 za zdravljenje virusne okužbe.

Kitajski provinčni zdravstveni odbor Hupei je v četrtek dejal, da se je na tem območju povečalo število smrti, povezanih z virusi, na 1310. Organi vedo, da je okuženih 48,2 tisoč ljudi, 3441 tisoč pa jih je ozdravilo. V provinci, kjer se je virus začel, je dodatnih devet tisoč ljudi v karanteni zaradi suma okužbe.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V enem dnevu se je število smrti v Hupeju povečalo za 242, kar je več kot dvakrat največ najvišje doslej zabeležene dnevne statistike umrljivosti. Doslej se je večina od 103 smrtnih primerov zgodila v ponedeljek.

Odbor za zdravje Hupei je opozoril, da bo od četrtka zbiral podatke v skladu z novim nacionalnim protokolom, in to zaradi dejstva, da se je število smrtnih primerov in okužb v enem dnevu znatno povečalo. Skupina je tudi znižala stopnjo umrljivosti prejšnjega dne: po zadnjem popisu je imelo smrtni izid 2,7% bolnikov. V sredo je bila smrtna stopnja postavljena na 3,2 odstotka.

Japonski ekonomski časopis Nikkei je v četrtek v svoji analizi zapisal, da se je število letov med Kitajsko in drugimi državami zaradi kitajske epidemije zmanjšalo za 67 odstotkov. V primeru Kitajske in ZDA, ki imata najstrožje omejitve, je delež 80 odstotkov. Število letov med Kitajsko in Japonsko ter Južno Korejo se je zmanjšalo za približno polovico. Omejitve zračnega prometa so prizadele približno 2,4 milijona ljudi. Vse to je velik udarec za svetovni turizem in bi lahko upočasnilo globalno gospodarsko rast – so opozorili.

Mori Josiro, predsednica organizacijskega odbora za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu, je v četrtek dejala, da širjenje koronavirusa ne bo vplivalo na urnik športa in ne bo obravnaval vprašanja odpovedi ali preložitve iger s petimi obroči. Letošnje poletne olimpijske igre bodo od 24. julija do 9. avgusta v Tokiu.