Oldal kiválasztása

Če želite dobro spati, tega nikoli ne delajte pred spanjem!

Kakovost spanja vpliva na kakovost vašega celotnega življenja. Pa vendar je veliko takih, ki preprosto ne morejo zaspati ali se zbuditi večkrat na noč. Mogoče zato, ker delajo te napake?

Kaj je tisto, česar nikakor ne smemo početi pred spanjem, ker lahko poslabša kakovost spanja? Strokovnjake smo vprašali, na kaj moramo biti pozorni.

Trenutno ne prebirajte novic
Novice so danes bolj zaskrbljujoče, zato se raje ne ukvarjajte z njimi zvečer. Bolje je, da informacije dobite zjutraj ali v odmoru za kosilo, da boste lahko čez dan obdelali kakršno koli navdušenje in od njih ne boste neprespani.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne delaj v postelji
Niti svojega dela ne opravljajte v postelji, če delate v domači pisarni. V svoje možgane morate posredovati informacije, da je postelja namenjena samo spanju in seksu. Delo naj bo raje v drugih delih stanovanja.

Ne ukvarjajte se s športom nocoj
Bodite prepričani, da se ukvarjate s športom v okviru svojega dnevnega programa, saj izboljšuje tudi kakovost vašega spanca – vendar ne, če si ga načrtujete pred spanjem. Če trenirate tik pred počitkom, se boste namesto, da bi se utrudili, zavrteli in še težje zaspali.

Ne prepirajte se
Napeta razprava pred spanjem lahko povzroči tudi težave s spanjem. Ne rečemo, da pod preprogo pometate polemiko, samo ne silite zvečer v prepir. Namesto tega prosite za odmor in partnerju obljubite, da se boste naslednji dan o temi pogovarjali bistro. To ima tudi to prednost, da se težave ne odzovete na prvi pogled, ampak boste dejansko iskali rešitev.

Izogibajte se kofeinu
Po dveh popoldne je skoraj prepovedano uživati kofeinsko pijačo. ne samo kava, ampak tudi čaj, kola in energijske pijače. Pravzaprav je celo večerno čokolado vredno zdraviti.

Tudi alkohol ni primeren za spanje
Čeprav alkoholna pijača pred spanjem za nekaj časa zmanjša stres, dejansko poruši ritem spanja in poslabša njegovo kakovost in globino. Če zvečer pijete alkohol, na primer kozarec vina za večerjo, to storite dobro pred spanjem. In seveda tudi takrat ostanite zmerni!

Izklopite elektronske naprave
Vse več je dokazov, da lahko modra svetloba elektronskih naprav poruši naravni ritem spanja. Možgane nastavi na budnost in preprečuje tvorbo hormona spanja melatonina. Zato je dobro, da pred spanjem ugasnete pripomočke, razsvetljavo v stanovanju pa nadomestite z osvetlitvijo razpoloženja ali jo vsaj zatemnite.

Če še vedno ne morete zaspati, ne ostanite v postelji
Nima smisla, da bi se dolgo vrteli neprespani, če ne morete zaspati. Ne dajte si možganov iluzije, da ste lahko budni v postelji, saj boste potem čez nekaj časa še težje zaspali. Če res ne morete zaspati, raje vstanite in nekaj naredite, dokler ne zaspite. A po možnosti ne glejte modre svetlobe na zaslonih, ampak preberite ali opravite nekaj hrupnih opravkov.