Oldal kiválasztása

Bruselj zahteva, da več držav ukine nadzor meje

Evropska komisija želi, da Schengenska konvencija deluje pravilno, in pozvala je šest držav članic EU, naj dokončajo nadzor meje znotraj EU.

Več držav članic EU se je že pred tem odločilo, da bodo ponovno uvedle nadzor meje na skupni meji s sosedom EU zaradi nenadzorovanega množičnega priseljevanja. Nemška vlada že štiri leta neprekinjeno spremlja odsek z Avstrijci, kamor je leta 2015 v državo vstopilo več sto tisoč migrantov. Vendar je bila Schengenska konvencija tako nesmiselna. Ustvarjen je bil zato, da bi državljani držav članic EU lahko svobodno potovali v države drug drugega. Za ponovno vzpostavitev reda je Evropska komisija pozvala šest držav članic, ki izvajajo inšpekcijske preglede, da dokončajo ukrep.

Fotó: pixabay.com

Razumem, da obstajajo pomisleki glede varnosti in nezakonitih migracij. Lahko pa se uporabijo alternativni ukrepi, kot sta okrepljen policijski nadzor in čezmejno sodelovanje med državami članicami – je dejal Dimitris Avramopoulos, evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo. Grški politik je spregovoril, potem ko sta Avstrija in Danska napovedali, da bosta razširila mejni nadzor. Prvi bi ukrep ohranili vzdolž slovenske in madžarske meje, drugi pa na nemški meji. Danska vlada je poleg tega napovedala, da bo od sredine novembra napotila mejne straže na švedski odsek. To je zato, ker menijo, da se je število bombnih napadov v Københavnu v zadnjih mesecih povečalo, Danci pa so bili odgovorni za kriminalne tolpe z migracijskim poreklom iz Švedske. Poleg Danske in Avstrije so mejni nadzor uvedli tudi Nemci, Francozi, Švedci in Norvežani.