Oldal kiválasztása

Britanci načrtujejo ločitev tistih, starih več kot 70 let

Pripravlja se akcijski načrt za zaščito ranljivih.

Na stotine znanstvenikov z vodilnih britanskih univerz in raziskovalnih inštitutov je britanska vlada že prej močno kritizirala svojo strategijo za epidemijo.
Pobudniki razpisa, ki ga je v odprtem pismu v soboto zvečer podpisalo 229 univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev, so dejali, da je akcijski načrt britanske vlade nadalje odložil ukrepe med ljudmi.
Vendar pa po navedbah podpisnikov podatki kažejo, da bi se lahko število ljudi, okuženih v Veliki Britaniji, v nekaj dneh povzpelo na deset tisoč, in če se število okužb še naprej neomejeno povečuje, bi lahko epidemija v nekaj tednih prizadela milijone ljudi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V Združenem kraljestvu je trenutno okuženih 1.149 ljudi, od tega najnovejša smrtna žrtev 21.
Znanstveniki, ki so podpisali odprto pismo, so menili, da so britanski koraki, ki so bili doslej sprejeti za ločevanje ljudi, neustrezni, in izrazili stališče, da je treba takoj sprejeti nadaljnje, bolj omejevalne ukrepe.
Vendar je minister za zdravje Matt Hancock v intervjujih za javno televizijo BBC in komercialno televizijo Sky News v nedeljo potrdil stališče vlade, da je treba vsak korak storiti ob pravem času, saj so omejevalni ukrepi sprejeti prezgodaj in zato zelo dolgotrajni se „kmalu naveličajo”.
Vendar je Hancock dejal, da bo vlada pozneje pozvala vse britanske državljane, starejše od 70 let, da ostanejo v svojih domovih in ne sprejemajo obiskovalcev. Po besedah ministra bo oskrba s hrano in zdravili zadevnih oseb rešena z dostavo.

Na vprašanje, kdaj je to pričakovati, je minister za zdravje povedal šele v prihodnjih tednih. Dodal je še, da ni pripravljen orisati podrobnejšega časovnega razporeda, saj želi vlada sprejeti takšen ukrep, ko na podlagi znanstvenih napotkov meni, da je čas.

Hancock je dejal: premier Boris Johnson bo kmalu razpisal konferenčni klic za vodje prizadetih industrij, ki bodo morali pospešiti proizvodnjo bolnišničnih prezračevalnikov in druge medicinske opreme, potrebne za boj proti epidemiji.
Britansko maloprodajno združenje (BRC) je v javnem razpisu, objavljenem v nedeljo, od javnosti zahtevalo, da ne nabira nepotrebnih zalog hrane in drugega blaga.

V zadnjih dneh so številne večje police v Veliki Britaniji izgubile nekaj osnovnih trajnih živil, predvsem suhe testenine in konzervirane hrane, v trgovinah pa včasih zmanjka kruha, čeprav splošnega pomanjkanja hrane ni.
BRC je v nedeljski najavi kupce pozval, naj bodo pozorni na druge, saj če nekdo kupi več, kot jih resnično potrebuje, morda ne bo mogel dobiti drugega izdelka.
“Če delamo skupaj, dobijo vsi dovolj za vse”
– stoji v odprtem pismu maloprodajnega združenja.