Oldal kiválasztása

Bolelo bo: številne države EU trpijo zaradi brexitnih gospodarstev

Pričakuje se, da bo prehodno obdobje za sporazum o prosti trgovini med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo (EU) prekratko.

Pričakuje se, da bo prehodno obdobje prekratko, da bi dosegli sporazum o prosti trgovini med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo (EU), med drugim pa bi lahko imele boleče posledice v državah članicah EU – kaže analiza podjetja Brexit Atradius.

Največja tveganja so v državah, ki so izvozno usmerjene in so pomemben trgovinski partner Velike Britanije. Tako naj bi bila plačilna nesposobnost večja na Irskem, v Belgiji in na Nizozemskem.
Globalni upad proizvodnje avtomobilov in Brexit predstavljata tveganje tudi za vzhodnoevropske avtomobilske dobavitelje.

Analitiki kreditnih zavarovanj spominjajo, da pravila EU, vključno s sporazumom o prostem pretoku blaga, veljajo za Združeno kraljestvo do 31. decembra 2020. Če do konca leta ne bo dosežen nov dogovor, se uvedejo tarife na podlagi tarif Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

To močno vpliva na že oslabljeno britansko gospodarstvo, v kolikor znaša 48% britanskega izvoza v EU in 16% v države (Norveška, Koreja, Južna Afrika) s sporazumi o prosti trgovini union.

64 odstotkov vsega britanskega izvoza bo prizadela 5,7-odstotna tarifa, medtem ko le 16 odstotkov izvoza iz EU odhaja v Združeno kraljestvo.

Glede na študijo se bo britanski BDP (bruto domači proizvod) letos povečal le za en odstotek, naložbe pa se bodo v primerjavi z letom 2019 zmanjšale za 7 odstotkov. Britanski bankrot se nadaljuje, saj je 8% več podjetij v primerjavi s preteklim letom v primeru plačilne nesposobnosti letos.

Fotó: pixabay.com

Povedal je, da naj bi Brexit povzročil največ stečajev v predelovalni in avtomobilski industriji, saj so te panoge motorji izvoza. Ob uvozu naj bi se hrana in agroživilski proizvodi dražji, saj lahko uvedba carin in povečani logistični stroški povzročijo težave.

In težje in dražje bo zaposlovati evropske kvalificirane delavce v britanski gradbeni industriji, kar bo povečalo tveganje bankrota – je dodal.