Oldal kiválasztása

Bi radi imeli jagode doma tudi po koncu sezone? Tako ga lahko ohranite!

Jagode so za večino nas posebno sadje. Komaj je kdo, ki ne želi posebnega okusa, fantastičnega vonja. Po drugi strani je sezona zelo kratka - kaj lahko storite, če boste uživali v dobroti tudi, ko niste v sobi?

Najprej ga operemo!
Jagoda je nežno sadje, s pranjem pa takoj začne izgubljati okus, aromo, barvo – zato na krožniku, kamor ste jo po pranju, pusti madeže. Zaradi tega ga na kratko in temeljito sperite, da dobite čim manj arom in vonjav. Če dobite večjo količino jagod, začnite predelavo čim prej, ker se bo hitro poslabšala!

Pripravite se!
Če ste jo oprali, z ostrim nožem odrežite steblo in vrh jagod.

Posušite!
Na pekač razporedite papirnato brisačo, nanjo posujte jagode in jih nežno posušite z drugo papirnato brisačo.

Narežite ga!
Jagode postavite nazaj na desko za rezanje in rezine sadnih zrn. Če sadje naredite kot smoothie, jih narežite na manjše, če je več za piškote, jih narežite na večje rezine. Lahko pa jih pustite pri miru ali prerežete na pol, če že ne veste, koliko kosov boste potrebovali.

Zamrznite!
Sadje v plasti posodite na posodo ali krožnik, posodo postavite v zamrzovalnik in zamrznete eno do štiri ure. Ko je zamrznjeno, dodajte tesnilne najlonske vrečke in pred tesnjenjem iztisnite zrak iz vrečk. V zamrzovalniku jih lahko shranite do šest mesecev, če iz njih naredite manjše pakete, morate le odmrzniti, kolikor potrebujete.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Tako lahko uporabite zamrznjene jagode
Okus in aroma zamrznjenih jagod bosta ostala popolna, vendar njuna tekstura nikoli ne bo tako hrustljava kot nekoč. Zato je manj primeren za samostojno prehranjevanje kot v sezoni. Vendar pa obstaja veliko drugih možnosti za njegovo uporabo.

Na primer, naredite ga lahko v koktajle, cole, smoothieje, smoothieje – sploh ne smete dovoliti. Iz nje lahko naredite okusno jagodno juho, je pa tudi odlična sestavina skutne kreme, piškotov in sladoleda, pa tudi če jo surovo zmešate z malo medu, je namesto marmelade odlična. Lahko ga vzamete tudi, ko drugi že čakajo na naslednjo sezono jagod.