Oldal kiválasztása

BAVARSKI PREDSEDNIK VLADE: BREZ RUSKOG PLINA BO NAŠA DRUŽBA PROPADLA, PIPE NE MOREMO ZAPRTI

Razprava o ruskih energetskih virih vse več valov v nemški notranji politiki.

Bavarski premier Markus Söder je v nedeljskem spletnem intervjuju za Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) posvaril vodstvo socialdemokratov države pred uvedbo embarga na ruske nosilce energentov in izklopom ruskega plina čez noč. Po mnenju predsednika bavarske krščanskosocialne unije (CSU) bi takšna odločitev povzročila, da bi Nemčija tako rekoč takoj propadla, zato mora biti Berlin pri tem vprašanju preudaren.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Bavarski premier Markus Söder
Bavarski premier je pojasnil, da je bila Nemčija že pred izbruhom rusko-ukrajinske vojne “na robu socialne in gospodarske preobremenjenosti”, v preteklosti pa je “galopirala” inflacija, kar je “neverjetno breme za številne družine”. Srednji razred, ki je hrbtenica družbe, mora po njegovem mnenju zvezna vlada rešiti, da ga ne bi posrkalo vase “odnos propadanja”, sicer je propad neizogiben.

Ustavitev plina iz Rusije čez noč bi povzročila množično brezposelnost, družbeni zlom in demokratični preobrat.
– je dejal politik, ki je dodal, da mora Berlin zdaj delovati “predvidljivo, ne v naglici”.

 

Markus Söder je priznal, da čeprav si Nemčija prizadeva za neodvisnost od ruske energije, si država v trenutnih razmerah preprosto ne more privoščiti, da bi kratkoročno rekla ne ruskim energentom. Po njegovih besedah je trenutno edina alternativa ruskemu uvozu utekočinjen zemeljski plin, ki je žal predrag, zato mora Nemčija pospešiti raziskovanje nahajališč nafte in plina na svojem ozemlju. V zvezi s tem je omenil pridobivanje plina iz skrilavca s frackingom, ki je trenutno z zakonom prepovedano, a bi to “prepoved lahko odvzeli za nedoločen čas”, saj ima vlada “ustavno dolžnost, da v takih izjemnih kriznih situacijah upošteva vse možnosti”.

 

Politik je tudi zaustavitev nemških jedrskih elektrarn označil za “ideološko napako”, saj pomanjkanje ruskega plina in jedrske energije ne bi šlo z roko v roki.

Če želimo neboleče ločiti nemško gospodarstvo od ruske energije, še nekaj časa potrebujemo jedrsko energijo.
– je dodal desni politik, ki je oporekal izjavi gospodarskega ministra Roberta Habecka, da je delovanje starih reaktorjev v sedanjem stanju nevarno.