Oldal kiválasztása

Avstrijski muslimanski vodja je pozval k obglavljanju in umoru

Višjega pridigarja je graško sodišče v četrtek obsodilo na sedem let, enega do šest imanov in dve do pet let zapora, ker je svoje podpornike v Avstriji pozval, naj podprejo teroristično organizacijo Islamske države in sledijo islamskemu zakonu, šerijatu.

Tožilstvo je obtožilo skupno šest muslimanskih džihadistov med 31. in 52. letom starosti, ki že desetletja živijo v Linzu v Zgornji Avstriji. Po navedbah sodišča so obsojenci veljali za islamske intelektualne voditelje in njihove vernike spodbudili k terorističnim dejanjem in ustanavljanju teroristične organizacije Islamska država (ISIS) – poroča novičarski portal Kurier.at.

„Avstrija ne more sprejeti obstoja drugega pravnega reda na svojem ozemlju, šeriatskega” – je sporočilo okrožno sodišče v Gradcu pozno v četrtek popoldne. „To je naša država, naš pravni sistem. Če kdo misli, da zanj velja šeriatsko pravo, je v napačni državi in ​​če se v Avstriji ne počuti dobro, se mora preseliti v Savdsko Arabijo ” – je dodal sodnik.

Moški so vodili skupnost mošej, katerih vodilni imam je predstavljal “radikalno islamistično ideologijo”, zato so na prvi stopnji prejeli najstrožjo sedemletno zaporno kazen. Njegovi rojaki so prejeli šest oziroma pet let, drugi sodnik pa pet let zapora.

Fotó: pixabay.com

Tožilec je citiral program vodilnega pridigarja, ki je vključeval „ubijanje civilov in otrok” in „odrezanje z nože glavo človeka.”

Sodbe niso pravnomočne, obtoženi so se pritožili.