Oldal kiválasztása

Avstrijska vas je zaradi filma priljubljena, čeprav ni vključena

V nekaj sto naseljih se 10.000 turistov na dan obrne in to postane neobvladljivo.

Idilična vas v Avstriji, ki je postala znana po vzoru kraljestva Disneyjevega animiranega blokbasterja, Sladoled, Arendelle, je postala žrtev preveč turizma.

Hallstatt je od Salzburga oddaljen uro vožnje z le 780 prebivalci, a medtem ko je bilo leta 2009 samo sto turistov na dan, je lani vasi obiskalo 10.000 ljudi, kar je šestkrat več kot v Benetkah v Italiji – poroča The Independent.

Priljubljenost vasi je dosegla več stopenj: uveden je bil v južnokorejskem programu leta 2006, leta 2011 je kitajski poslovni mogul v provinci Guangdong na Južnem Kitajskem sestavil natančno kopijo naselja za 274 milijard dolarjev, medtem ko je Arendelle v reviji Ice obresti.

Fotó: pixabay.com

„Slišati je pomemben del kulturne zgodovine in ne muzeja” – je dejal mestni župan in poudaril, da želijo zmanjšati vsaj tretjino letnega milijona obiskovalcev, vendar ne vedo, kako.

Mimogrede, vasi je UNESCO leta 1997 podelil status svetovne dediščine za 7000 let star najstarejši rudnik soli na svetu. Vas se nahaja v slikovitem okolju ob vznožju Salzkammerguta v 16. stoletju. stoletja stavbe in luteranska cerkev.

Mesto vsako leto preplavi 20.000 turističnih avtobusov. Za domačine je po eni strani blagoslov za številne obiskovalce, saj je dobro za njihove trgovine, ki so lahko odprte vse leto. Izkupiček lahko podpira lokalna šola in koncertna dvorana, a pretiran turizem pride na ceno.

„Katastrofa. Številni obiskovalci resno verjamejo, da gre za zabaviščni park” – je dejal vodja lokalnega hotela.