Oldal kiválasztása

AVSTRIJA BO TUDI TO ZIMO KUPOVALA RUSKI PLIN

Ruski plinski velikan Gazprom velja za zanesljivega partnerja.

Po besedah generalnega direktorja avstrijske naftne in plinske skupine OMV bo OMV tudi to zimo večino plina kupoval iz Rusije, čeprav je družba sklenila rezervne pogodbe za pokritje vseh svojih potreb po uvozu iz drugih virov, – poroča Magyar Nemzet, ki se sklicuje na britanski poslovni dnevnik Financial Times.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Alfred Stern je dejal, da podjetje kljub ruski invaziji na Ukrajino ne namerava odstopiti od dolgoročne pogodbe o dobavi z ruskim proizvajalcem plina Gazprom, ki je bila podpisana leta 2018 in velja do leta 2040 ter za katero ne veljajo evropske sankcije, čeprav – kot piše Financial Times – želi Bruselj še vedno „odvrniti države članice od ruskega plina”.

Generalni direktor OMV Alfred Stern pravi, da bo družba tudi to zimo večino plina kupovala iz Rusije.
Čeprav je Bruselj junija 2022 uvedel prepoved uvoza ruske nafte v EU – z nekaterimi izjemami – njegov predlog za prepoved dobave ruskega plina, ki je ključnega pomena za gospodarstva številnih držav, ni uspel. Stern pravi, da se uporabljajo vsi industrijski viri, če so pravno sprejemljivi.

“Dokler bo Gazprom dobavljal, bomo kupovali pri njem.”
– Stern je dejal v intervjuju za Financial Times. Pred tem je tudi opozoril, da EU ni pripravljena na embargo na ruski plin. Lani spomladi je namreč potrdil, da bodo pogodbo sklenili do konca, dokler bo to dopuščalo pravno okolje. Stern je dodal, da je odločitev o uvedbi sankcij EU proti ruskemu plinu sicer odvisna od političnih odločevalcev, vendar bi prekinitev dostopa do nekaterih virov povzročila višje cene – je poudaril.

Hkrati je zaradi rusko-ukrajinske vojne družba OMV umaknila svoje ruske naložbe, saj pravi, da Rusija zanje ni več ključna regija. OMV oskrbuje približno 30 odstotkov avstrijskega trga s plinom, medtem ko je v zadnjih letih približno 80 odstotkov plina prihajalo iz Rusije.

Največji delničar družbe je avstrijska država, ki je bila zaradi odvisnosti od ruske energije že prej deležna ostrih kritik.

Avstrijska ministrica za energijo Leonore Gewessler je prejšnji mesec dejala, da energetska podjetja še vedno ne sprejemajo konkretnih ukrepov za zmanjšanje uvoza ruskega plina.

Vendar je Stern zavrnil obtožbe družbe OMV o „neukrepanju” in poudaril, da so bile pogodbe za prenosne zmogljivosti plinovodov dokončane ter da je bila zagotovljena možnost prevoza utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz Norveške in Nizozemske. Povedal je, da so s tem izpolnjene njihove obveznosti v zvezi z neruskim plinom, zlasti v primeru nezanesljivosti ruskega plina – kot se je zgodilo lani.

Financial Times tudi poudarja, da bi prekinitev obstoječe pogodbe o dobavi med Rusijo in Ukrajino v vsakem primeru lahko ovirala dobavo ruskega plina Avstriji v naslednjem letu.

Zato je OMV z romunskim podjetjem Romgaz podpisal pogodbo o začetku obratovanja plinskega polja Neptun Deep v Črnem morju do leta 2027. Projekt bo evropskemu trgu zagotovil 100 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

„S tem bo Romunija postala največja proizvajalka plina v EU, OMV pa eden največjih distributerjev plina v Evropi.”
– Stern je dejal. Dodal je, da bo to pomembno prispevalo k varnosti oskrbe v Evropi.