Oldal kiválasztása

ANKETAR: ZATO JE BIL IZPUŠČEN OBSOJENI ARABSKI BANČNI ROPAR

Roparja so zaman poslali za zapahe za 8 let. Berlinska policija samo stoji in gleda.

Zaradi težav z zmogljivostjo je bil iz zapora izpuščen Muhamed Remó, član klana Remmo, ki je bil za 8 let poslan za zapahe zaradi ropa banke in umetniškega zaklada. Člani priseljenske družine sirskih in libanonskih korenin so ključni akterji berlinskega podzemlja. Bogastvo in slavo so pridobili z ropi, izsiljevanjem, trgovino z orožjem in mamili. Obsojenec ni veliko okleval, takoj je odšel v Turčijo.

Libanonsko-arabski klan Remmo lahko v Nemčiji počne, kar hoče. In če je kdo v širši družini obsojen, to še ne pomeni, da bo kazen odslužil.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

To velja tudi za Muhameda Rema, nečaka vodje klana Isse Remmo. Takrat 30-letnik je dva tedna in pol po tem, ko so ga 21. februarja 2021 izpustili iz zapora, skupaj s štirimi sostorilci iz avtomobila za dostavo gotovine ukradel skoraj 650.000 evrov.

Ker je na kraju zločina pustil sledi, so Rema identificirali in aretirali. Iz nosu se mu je cedilo, a ne zaradi boksarske preteklosti, temveč zaradi odvisnosti od kokaina.

Muhamed Remo je bil obsojen na skupno osem let in tri mesece zapora, od tega bi mu ostalo še 6 let. Toda na njegovem drugem sojenju, ko so mu prvotno 7-letno kazen znižali na 8 let in 3 mesece, so sodniki prav tako ugotovili, da Remo trpi za resno, patološko duševno motnjo zaradi svoje odvisnosti – in je tako upravičen do največjega dve leti rehabilitacije v posebej opremljeni psihiatrični ambulanti, nekakšni zaporniški bolnišnici. V času zdravljenja bo zanj odrejeno začasno pridržanje.

Remova premestitev pa ni uspela, ker je zaporniška bolnišnica redno poročala, da v zavodu ni prostora, zato so Rema uvrstili na čakalni seznam in mu sporočili, da „bo v forenzični zapor sprejet šele sredi januarja 2023”.

Ker je začasno pridržanje Rema preseglo zakonski rok, je izvršilni senat 3. februarja odredil njegovo izpustitev, o čemer policija ni bila obveščena. Načeloma bi roparja lahko pozvali v zapor, da bi prestal preostalih 6 let, a je namesto tega odšel v Turčijo.

Bild je kasneje o tem zapisal:

Moški, ki so ga izpustili v Nemčiji, se je pojavil v Turčiji, na tisoče kilometrov stran. Član skupine Remmo je poziral na potresnem območju.

Remo naj bi odšel v regijo z reševalno ekipo in odhaja v Sirijo, kjer ima sorodnike. Remov odvetnik Oliver Freitag se je branil z besedami: „Za mojo stranko ni nobene prepovedi potovanja, zato lahko gre, kamor hoče.” In v Berlinu se nadaljuje iskanje vzrokov in vzrokov za škandal.