Oldal kiválasztása

AMERIŠKI ŠKANDAL Z NLP-JI: PRESENEČILO, KAJ BI LAHKO SESTRELILE ZRAČNE SILE

Znaki kažejo, da je skrivnost tujih letečih predmetov, ki letijo nad zračnim prostorom, mogoče razrešiti.

Zdi se, da je skrivnost nezemeljskih letečih predmetov, ki letijo nad ameriškim in kanadskim zračnim prostorom, razrešena, potem ko je skupina amaterskih fizikov poročala, da je eden od njihovih balonov, opremljenih z radijskim oddajnikom in sprejemnikom, izginil z zemljevida na točno istem mestu, kjer je US Air Force je prejšnji teden poročal o sestrelitvi NLP-ja – piše spletna izdaja New York Posta. Po poročanju novičarskega portala stane balon, ki je na voljo v kateri koli hobi trgovini, približno 12 dolarjev (4 tisoč forintov), dve raketi Idewinder, s katerimi sta ga uničila, pa 400 tisoč dolarjev, torej približno 143 milijonov forintov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Balon, ki so ga uničile ameriške zračne sile, in njegova zadnja lokacija
Brigada balonov Bottlecap Balloon Brigade, ki jo sestavljajo predvsem upokojenci in navdušena mladina, ki se ukvarja z opazovanjem atmosferskih pojavov, je v četrtek za specializiran portal povedala, da je v petek prejšnji teden izginil eden od njihovih opazovalnih balonov, katerega zadnja znana pozicija je je bil 11 kilometrov nad osrednjim delom ozemlja Yukon na zahodni obali Aljaske. Točno na istem mestu, kjer je bojno letalo F-22 ameriških zračnih sil sestrelilo neznani leteči predmet podobnega opisa in višine, torej NLP.

Balon s kodnim imenom K9YO, ki ga je predvidoma uničilo bojno letalo, so v zrak spustili 123 dni pred incidentom in šestkrat obkrožil Zemljo. Naprava je bila opremljena z majhnim GPS-oddajnikom in anteno, tako da je bilo mogoče njeno gibanje spremljati z amaterskim radiom. Takšni in podobni baloni se po navedbah ameriškega združenja že leta uporabljajo za preučevanje visokoatmosferskih pojavov in v tem trenutku jih je po svetu v zraku skoraj dva ducata.

Bottlecap Balloon Brigade raziskuje visokogorske pojave z več desetimi baloni
Kot je obširno poročal domači in mednarodni tisk, so ameriške zračne sile prejšnji teden s pomočjo bojnih letal nad Severno Ameriko sestrelile nenavadne letalne naprave. Poleg razglašenega kitajskega vohunskega balona je bila neznana naprava uničena 10. februarja nad Aljasko, 11. februarja nad kanadskim Yukonom in 12. februarja nad Huronskim jezerom. Kot se je izkazalo, je bil balon za 12 dolarjev predvidoma izstreljen nad kanadskim Yukonom.

Namestnica ameriškega obrambnega ministra Melissa Dalton je za CNN povedala: zadnje tri naprave neznanega izvora so bile sestreljene iz previdnosti in niso predstavljale nobene vojaške ali nacionalne varnostne grožnje. Dodal je, da bi balone, ki potujejo na tako visokih nadmorskih višinah, lahko uporabila mnoga podjetja, države in raziskovalne organizacije „za neškodljive namene, vključno z legitimnimi raziskavami.”

Po besedah generala Glena VanHercka iz Severnoameriškega poveljstva za zračno vesoljsko obrambo (NORAD) še vedno ni jasno, od kod so tujci prišli in kaj jih je gnalo. Po besedah uradnika ni mogoče izključiti nobene razlage, vključno z možnostjo nezemeljskih oblik življenja: „Preiskavo tega bom prepustil obveščevalnim in protiobveščevalnim agencijam” – je dejal. Kasneje je Bela hiša v uradni izjavi navedla, da sestreljene zračne naprave zagotovo niso nezemeljskega izvora.

 

Po mnenju Edwarda Snowdna, nekdanjega uslužbenca ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) in žvižgača, je vse to le umetno ustvarjena panika, da bi se tisk osredotočil na incident z balonom in nezemljane, namesto na proračun, sicer bi namenijo svoja sredstva preiskavi Severnega toka.