Oldal kiválasztása

AMERIŠKA MEDIJSKA AVTORITETA POZVALA K TAKOJŠNJI PREPOVEDI TIKTOK-a

To ni prvič, da se je ta možnost pojavila v Ameriki.

Brendan Carr, komisar ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC), je Apple in Google pozval, naj nemudoma prepoveta TikTok v svojih trgovinah z aplikacijami za pametne telefone. Po besedah visokega uradnika družbeno omrežje, ki je izjemno priljubljeno med mladimi, predstavlja tveganje za nacionalno varnost, saj lahko kitajske tajne službe kadarkoli dobijo dostop do osebnih podatkov ameriških uporabnikov – poroča CNN.

 

Visoki uradnik zvezne agencije je vse to izjavil s sklicevanjem na raziskovalni članek, nedavno objavljen na ameriškem novičarskem portalu Buzzfeed News, v katerem so bili obdelani zvočni posnetki skoraj stotih sestankov predsednika matične družbe TikTok (Bytedance). Zvok, ki je pricurljal v javnost, je razkril, da v informacijskem oddelku podjetja delujejo tako imenovani “superadmini” (domnevno kitajski vohuni), ki imajo neomejen dostop do podatkov vseh uporabnikov, tudi Američanov. V omenjenih razpravah je bilo tudi v zvezi s podatki ameriških uporabnikov večkrat povedano, da „tu na Kitajskem vidimo vse”.

Jasno je, da TikTok predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, saj združuje obsežno zbiranje podatkov z očitno nepreverjenim dostopom Pekinga do občutljivih podatkov.
– je zapisal Carr v svojem pismu, na katerega pa niti Google niti Apple še nista odgovorila. Tehnološka giganta se seveda nista dolžna odzvati, saj ju komisar FCC ne more zavezati k prepovedi TikToka – za to bi bil potreben vsaj predsedniški odlok ali sodba višjega sodišča.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kot odgovor na obtožbe je TikTok v izjavi zapisal, da so “nadzori dostopa, kot sta šifriranje in varnostni nadzor, vzpostavljeni za zaščito podatkov uporabnikov v ZDA, postopek odobritve dostopa pa vodi varnostna ekipa s sedežem v ZDA.”

Mimogrede, to ni prvič, da se je v ZDA pojavila možnost prepovedi TikToka. Zaradi zmedenih pravil o upravljanju podatkov podjetja je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump podjetju s sedežem na Kitajskem leta 2020 dal 90-dnevni rok, da zapusti ameriški trg ali svoj del, ki se ukvarja z ameriškimi uporabniki, organizira v ločeno podjetje in ga proda Američanu. podjetje.