Oldal kiválasztása

Ali vaša božična zvezda umira? Pokazali vam bomo, kako ga shranite

Tudi po praznikih se vam ni treba odpovedati svoji čudoviti božični zvezdi, vendar ne pozabite, da je zelo občutljiva!

Božična zvezda je rahlo nežna rastlina, z njo je enostavno kopati. Ni ga lahko obdržati in povzročiti, da bi ponovno »zacvetela«, velikokrat se v nekaj tednih popolnoma uniči, pa že majhen denar in rastlina čez dneve odvrže obarvane liste in se preda usodi. Težava najpogosteje izvira iz dejstva, da nimamo pojma, kako ravnati s to posebno rastlino.

Spoznaj je!
Božična zvezda je doma v Srednji in Južni Ameriki. Cvet ni rdeč! Njegovi listi so veličastni v odtenkih rdeče, bordo ali roza, lahko pa so beli ali celo vzorčasti. Korenine rastline, ki izvira iz tropov, so množica korenin, tankih kot las, ki najlažje absorbirajo vodo iz nenehno vlažne zemlje deževnega gozda. Bolje, da veste, da je korenina najbolj občutljiv del božične zvezde!

Najpomembnejše stvari za božično zvezdo so:
stalna vlaga, para
ne prenese stoječe vode
trpi, če tla iz nekega razloga vsebujejo preveč raztopljene soli.
Če poznamo in upoštevamo te tri okoliščine, je uspeh skoraj zagotovljen.

Največ, kar lahko storite za svojo rožo
1. Postavite na kamenčke
Najbolje je, da se božično zvezdo ne pregrevate, temveč postavite na 16-18 stopinj. Lahko je hladno okno ali neogrevana zastekljena veranda itd. Tako kot pustovec, ki potrebuje zimo, se božična zvezda pozimi ne počuti prevroče. V močno ogrevanih stanovanjih s suhim zrakom ostane le nekaj dni. Lonec postavite v skledo, ki je bila predhodno premazana s prodom, peskom ali glinenimi zrnci. V posodo nalijte vodo, da bo površina nenehno izhlapevala, ne da bi božična zvezda stala v vodi.

2. Ne pustite, da se vaša zemlja posuši!
Dovolj je, da se vaša zemlja enkrat posuši in toliko za božično zvezdo! A tudi tega ne smete preliti, saj je to edina težava: če bo rastlina v stoječi vodi, se bo utopila. Tudi v lonec ga ne dajajte! Lonček za božično zvezdo obvezno postavite na raven pladenj in zalivajte le tako pogosto, da zemlja ni preveč mokra.

3. Razvajajte je!
Hranilo namočite vsaka dva tedna, saj so tla v pragozdu izjemno hranljiva. Najbolje je, da v ta namen uporabite vodotopno gnojilo ali pa sodobno s smolo obloženo rastlinsko hrano, ki postopoma sprošča hranila, ki jih glede na vrsto dodajte v zemljo mesečno ali polletno.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

4. Zmanjšajte!
Poleg skrbne nege je božična zvezda lahko lepa vse do februarja. Okrog februarja pa začne odpadati obarvane liste in začne plešati. Ampak brez panike, to je normalno! Vendar pa lahko to storite, da se stanje ne poslabša. Evo, kaj morate storiti: rastlino prerežite na pol in se sprostite.

5. Postavite ga na prostem
Za poletje posadite svojo božično zvezdo na prostem! Če ste podjeten vrtnar, jih lahko posadite tudi v odprto zemljo. Potrebuje bogato, ohlapno zemljo z dobro drenažo in senco. Ne pozabite na hranilno raztopino poleti!

6. Nadgradite zemljišče!
Če je ob koncu faze prahe ne posadite v odprto zemljo, boste morali rastlino vseeno presaditi v večji lonec! Kupite primerno mešanico zemlje za presaditev. V pomoč je lahko, če na dno ploščice razpršite majhna zrna opranih kamenčkov ali glinenih kroglic, debelih nekaj centimetrov. Za ponovno cvetenje za božič potrebujete 70 dolgih noči, kar pomeni, da morate biti temni 14 ur na dan. To lahko dosežete tako, da od konca septembra vsak večer postavite lonec v temen prostor in ga tam držite 14 ur. Seveda je lažje potegniti papirnato vrečko na rastlino za nočno obdobje kot za nenehno vleko. Ne pozabite, da morate od trenutka namestitve zagotoviti hladne in vlažne pogoje, opisane prej.