Oldal kiválasztása

Ali tudi pred odhodom avto je utečen? To o tem pravi strokovnjak

Pravzaprav ni dobro začeti z ledeno hladnim avtomobilom, kar pomeni, da je priročno, da se malo ogreje. Toda ali je dobro, da motor v prostem teku po 10-15 minutah uteče v mrazu? Veliko ljudi pred odhoddom uteče auto, predvsem zato, da ogreje sam motor, preden se odpravi; vendar obstajajo tisti, ki nočejo sedeti na ledenem sedežu. Dejstvo, da avtomobila ne škodi med strganjem ledu, zamrznjenega na vetrobranskem steklu, a strokovnjak iz britanskega avtomobilskega reševalca pravi, da predolgo pregrevanje vsekakor škodi motorju.

Strokovnjak Ron Dennis pravi, da je vredno začeti takoj, ko očistite vetrobransko steklo; kajti avto se na cesti ogreje veliko prej, kot če puha prazen. Poleg tega ogrevanje mirujočega avtomobila za dolge minute izjemno onesnažuje – in motor ne stoji dobro. Stari avtomobili z uplinjačem so bili res dobri za nekaj minut prostega teka, danes pa imajo avtomobili sistem vbrizgavanja, ki ga je mogoče zagnati po zagonu.

ilustracija
Fotó: pixabay.ccom

Po mnenju strokovnjaka lahko, če predolgo vozite hladno v prostem teku, bencin uhaja v motorno olje – zaradi česar bo mazanje neustrezno, kar pomeni, da se bodo deli motorja prezgodaj obrabili. Zato je vredno, da avto zaženete čim prej; in se med vožnjo izogibajte velikim dušilkam in prekoračitvi hitrosti motorja. S to metodo lahko vaš avto zdrži dlje in se v potniškem prostoru prej ogreje: po približno 15 minutah ne boste več drhteli…