Oldal kiválasztása
News

Ali trpite zaradi podnebnih sprememb? Tako lahko simptome lajšate brez zdravil

Obstaja način, kako zmanjšati nelagodje. Če boste prehrano dobro postavili, se boste manj bali vročinskih utripov in drugih bolečin.

Po mnenju raziskovalcev se prehranske potrebe žensk okoli menopavze spreminjajo. V tem obdobju naša telesa predelajo ogljikove hidrate na drugačen način, pri čemer zaužijejo kalcij in druga koristna hranila. Če se ne želimo vmešavati v spremembo, moramo z njo delovati v sozvočju.

Znižanje ravni hormonov estrogena ne pomeni samo, da pogrešate menstruacijo. Hormon sodeluje tudi pri uravnavanju drugih fizioloških procesov. Zaradi tega se metabolizem spremeni, razvije se utrujenost in spremeni razpoloženje.

Fotó: pixabay.com

Eden od razlogov za stresno stanje duha je, da ženske, ki so v menopavzi, potrebujejo več vitaminov skupine B in C. Zelo pomembno je tudi železo, še posebej, če vaši simptomi vključujejo izpadanje las. Baker, cink in selen so predpogoj za pravilno delovanje ščitnice. Toda več je potrebno od kalcija, fosforja in vitamina D. Vendar pa je vnos živalskih beljakovin, kofeina in soli vredno zmanjšati, saj zavirajo vnos kalcija v kosti.

Z menopavzo postaja bolj pomembno kot kdajkoli prej jesti več sadja in zelenjave – vsaj pol kilograma na dan! Raziskave so pokazale, da so znani simptomi, kot so vročinski utripi, debelost in osteoporoza, na območjih sveta, kjer ženske jedo veliko rastlinske hrane, manj živalskih beljakovin in manj maščob, manj pogoste in manj hude. Tudi manj kalorij porabite tako, da krožnik napolnite z zelenjavo in sadjem.

Izogibajte se tudi hrani, ki vam nenadoma dvigne krvni sladkor: prekomerno predelana hrana, rafinirani ogljikovi hidrati, sladkorji, nadomestki sladkorja in alkohol. Tudi vaše telo lahko postane bolj občutljivo na gluten in mlečne izdelke. Prav tako je vredno paziti na črevesno floro, saj neposredno vpliva na vaše hormonsko ravnovesje. Se pravi, jejte toliko vlaknin in probiotičnih živil kot kislo zelje ali jogurt. In še ena pomembna stvar: poslušajte signale svojega telesa in jim zaupajte, hkrati pa redno preverjajte svoje zdravje. Tako lahko izbirate živila, ki zagotovo podpirajo vaše zdravje.