Oldal kiválasztása

Ali opravljate sedeče delo? Strašljivo je, toda tako se vam pokvari hrbtenica

Sedimo v šoli, sedimo v službi, sedimo v avtu ali na avtobusu - in toliko sedežev nam lepo pokvari hrbtenico. Je to mogoče preprečiti?

Sedenje je na videz udobno – v resnici pa je najbolj zahrbtna obremenitev telesa. Struktura naših vretenc, naših vretenc, preprosto ni bila zasnovana tako, da bi le malo pretiravali okoli sonca za malo pretiravanja. Zaradi tega bolečine v spodnjem delu hrbta in druge težave s hrbtenico veljajo za skoraj pogoste težave, ki se lahko pojavijo v mladosti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poleg tega te bolezni dolgo časa ostanejo asimptomatske. To še posebej velja za kile medvretenčnih diskov, ki že leta niso problematične, vsaj z manjšimi bolečinami v spodnjem delu hrbta. Ker pa se diski zaradi neenakomerne vadbe bolj popačijo, bolečine v spodnjem delu hrbta postanejo pogostejše, bolečine in otrplost pa sevajo v okončine. V zelo hudih primerih lahko hernija diska povzroči težave z urinom in črevesjem ali celo ohromelost. V tej situaciji pomaga samo operativni poseg.

Toda kaj lahko storite, če vam delo ne dovoli zapustiti dolge seje? Da bi se izognili resnejšim težavam, je pomembno, da je sedenje ergonomsko pravilno – vendar lahko kolenski stol ali fitnes žoga veliko pomagata. Najpreprostejša in najcenejša pomoč je napihljiva blazina za ravnotežje, zaradi katere se telo nenehno uravnoteži in giblje med sedenjem. Plavanje je najboljše od športa, vendar sta joga in raztezanje dobra. In če se po dolgem dnevu za mizo srečujete z bolečinami v križu ali drugim nelagodjem, se prepričajte, da se posvetujete z zdravnikom ali fizioterapevtom, da postopek obrnete.